Δίκη Πελικό: Η Απόφαση για Ανοιχτή Πρόβαση σε Οπτικό Υλικό Σηματοδοτεί Νίκη για τα Θύματα Σεξουαλικής Βίας

Δίκη Πελικό: Η Απόφαση για Ανοιχτή Πρόβαση σε Οπτικό Υλικό Σηματοδοτεί Νίκη για τα Θύματα Σεξουαλικής Βίας

Η απόφαση να επιτραπεί η παρουσία δημοσιογράφων και του κοινού κατά την προβολή βίντεο και φωτογραφιών σχετικών με την υπόθεση του Ντομινίκ Πελικό ελήφθη στις 4 Οκτωβρίου. Ο 70χρονος κατηγορείται ότι νάρκωνε και βίαζε τη σύζυγό του, Ζιζέλ Πελικό, και καλούσε άλλους άνδρες να τη βιάσουν. Το δικαστήριο αναθεώρησε την προηγούμενη απαγόρευση μετά από αίτημα των συνηγόρων του θύματος, οι οποίοι χαρακτήρισαν την απόφαση αυτή «νίκη».

Η Ζιζέλ Πελικό, η οποία υπήρξε θύμα όχι μόνο του συζύγου της αλλά και των ανδρών που εκείνος προσεγγίζει μέσω διαδικτύου, ζήτησε να μην διεξαχθεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Ροζέ Αρατά, διευκρίνισε ότι η προβολή του υλικού θα είναι περιοδική και θα διακόπτεται για να αποχωρούν ευαίσθητα άτομα και ανήλικοι από την αίθουσα.

Αρχικά, κατά την αρχή της δίκης που ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου, το κοινό παρακολουθούσε τις διαδικασίες μέσω αναμετάδοσης σε γειτονική αίθουσα. Στις 20 Σεπτεμβρίου και μετά από αντίρρηση του προεδρείου, η C δημοσιογραφική κάλυψη των εικόνων απαγορεύθηκε, καθώς οι εικόνες θεωρούνταν «αισχρές και σοκαριστικές».

Δικηγόροι των κατηγορουμένων αντέτειναν την ανάγκη αυτής της δημοσίευσης, υποστηρίζοντας ότι οι δημόσιες προβολές δεν είναι αναγκαίες για τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Εντούτοις, οι συνήγοροι της Ζιζέλ Πελικό και η ίδια είδαν τη διαδικασία ως σημαντική για την ευαισθητοποίηση γύρω από τη σεξουαλική βία. Ένας από τους δικηγόρους της, ο Στεφάν Μπαντονό, δήλωσε ότι η δυστυχία της Ζιζέλ μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές και να αποτρέψει άλλες γυναίκες από παρόμοιες κακοποιήσεις.

Πηγή: documentonews.gr