Δημιουργία κέντρων μεταναστών στην Αλβανία στο πλαίσιο συμφωνίας Ιταλίας και Αλβανίας

Δημιουργία κέντρων μεταναστών στην Αλβανία στο πλαίσιο συμφωνίας Ιταλίας και Αλβανίας

Ένα κέντρο μεταναστών στην Αλβανία, που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας, αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δήλωση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεδόσι. Παρά τις αρχικές προθεσμίες για την έναρξή του, η λειτουργία του καθυστέρησε λόγω του ζεστού καιρού και των πυρκαγιών, με αποτέλεσμα το κέντρο στο Gjader, που διαθέτει 880 κρεβάτια, να μην είναι έτοιμο μέχρι τις 9 Οκτωβρίου. Ωστόσο, το δεύτερο κέντρο στο Shengjin, που μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 200 άτομα, θα αρχίσει διαδικασίες ταυτοποίησης και εγγραφής.

Ο Πιαντεδόσι τόνισε ότι οι αλβανικές εγκαταστάσεις προσφέρουν συγκρίσιμες υπηρεσίες με αυτές της Ιταλίας και χαρακτήρισε τα κέντρα ως “κέντρα ελαφρού περιορισμού”, υποδεικνύοντας ότι οι πρόσφυγες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για διεθνή προστασία, χωρίς να υπάρξει συρματόπλεγμα που να περιορίζει την ελευθερία τους.

Η συμφωνία μεταξύ της Ιταλίας και της Αλβανίας, η οποία συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο, επιτρέπει την μεταφορά υποψηφίων μεταναστών από πλοία της Ιταλίας απευθείας σε αυτά τα κέντρα, με την προϋπόθεση ότι οι διαδικασίες των αιτήσεων θα ολοκληρώνονται εκεί. Τα μεταφερόμενα άτομα θα παραμένουν σε αυτά τα κέντρα μέχρι να ληφθεί απόφαση σχετικά με το μέλλον τους, είτε στην Ιταλία είτε επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους ή σε τρίτες χώρες. Ο χώρος υπόκειται στην ιταλική δικαιοδοσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποδέχθηκε θετικά αυτήν την εξωτερική εκχώρηση του ελέγχου των συνόρων, βλέποντας την ως ένα υπολογίσιμο μοντέλο διαχείρισης των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών. Το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα επιβλέπει τα κέντρα για να διασφαλίσει την τήρηση των δικαιωμάτων των μεταναστών και την πρόσβασή τους σε υγειονομική περίθαλψη και νομική υποστήριξη.

Ωστόσο, η συμφωνία αυτή έχει επικριθεί από την αντιπολίτευση και μέσα ενημέρωσης για την έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία ανάθεσης των έργων. Μια έρευνα αποκάλυψε ότι πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ κατακυρώθηκαν χωρίς διαγωνισμό, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με τη χρήση δημόσιων πόρων. Κόμματα της αντιπολίτευσης απαιτούν διαφάνεια και αποδεικτικά στοιχεία για τις διαδικασίες κατασκευής και διοίκησης των κέντρων.

Πηγή: documentonews.gr