Δημοψήφισμα στην Μολδαβία για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κρίσιμη καμπή

Δημοψήφισμα στην Μολδαβία για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κρίσιμη καμπή

Το δημοψήφισμα στη Μολδαβία, που αφορά την αλλαγή του Συντάγματος και τη δέσμευση για ένταξη στην ΕΕ, βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή της Μολδαβίας, έως τις 3 π.μ. GMT τη Δευτέρα, το 50% των ψηφοφόρων υποστήριξε την πρόταση, με 97,66% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί. Ωστόσο, οι τελικές ψήφοι ενδέχεται να αλλάξουν, καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση, ειδικά από τους Μολδαβούς της διασποράς, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν την ευρωπαϊκή πορεία.

Η νυν πρόεδρος της χώρας, Μάγια Σαντού, δήλωσε ότι τα εκλογικά αποτελέσματα ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί από ξένη παρέμβαση, υποστηρίζοντας πως οι Ρώσοι πλήρωναν ψηφοφόρους για να ψηφίσουν με συγκεκριμένο τρόπο — κάτι που η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά. Η Σαντού χαρακτήρισε αυτή την κατάσταση ως «ανεπίτρεπτη επίθεση στη δημοκρατία».

Οι Μολδαβοί ψήφισαν όχι μόνο για το δημοψήφισμα, αλλά και για τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες είναι κρίσιμες για το μέλλον της χώρας. Η κατάσταση στη Μολδαβία αποτελεί αντικείμενο διεθνούς παρατήρησης, δεδομένων των πολιτικών προσανατολισμών που επιλέγονται μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Η Μάγια Σαντού, η οποία έχει αποκτήσει δημοτικότητα ως μεταρρυθμίστρια με φιλοευρωπαϊκή ατζέντα, συγκέντρωσε το 41,91% των ψήφων μέχρι στιγμής. Αν και η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, τα αποτελέσματα ενίσχυαν τη θέση της, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα από τη στιγμή που, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε φιλοδυτικές και φιλορωσικές κατευθύνσεις.

Το δημοψήφισμα, μαζί με τις προεδρικές εκλογές, θεωρείται δοκιμή για την προθυμία του διχασμένου έθνους να επιλέξει με ποιον θα πορευτεί στο μέλλον: με τη Ρωσία ή με την ΕΕ, σε μια πορεία που θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγάλη αλλαγή για την μικρή αυτή χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία αριθμεί περίπου 2,5 εκατομμύρια κατοίκους.

Πηγή: documentonews.gr