Διπλωματικές Εντάσεις Μεταξύ Ιράν και Ισραήλ για Πυρηνικές Εγκαταστάσεις

Διπλωματικές Εντάσεις Μεταξύ Ιράν και Ισραήλ για Πυρηνικές Εγκαταστάσεις

Το Ιράν έχει στείλει επιστολή στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί σχετικά με τις απειλές του Ισραήλ για επιθέσεις στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι απειλές αυτές παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και καταδικάζονται. “Στείλαμε επιστολή γι’ αυτό στην υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνη για την επιτήρηση των πυρηνικών”, ανέφερε ο Ισμαήλ Μπαγαεΐ σε συνέντευξη Τύπου.

Η κατάσταση έχει κλιμακωθεί, καθώς το Ισραήλ έχει εκφράσει την αποφασιστικότητά του να επιτεθεί στο Ιράν ως αντίποινα για την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε από την Τεχεράνη, με σχεδόν 200 πυραύλους, την 1η Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, η δήλωση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι το Ισραήλ θα συνεννοηθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη στρατηγική του, ανησυχεί περαιτέρω.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για πιθανές αλλαγές στο επίσημο πυρηνικό δόγμα του Ιράν, ο Μπαγαεΐ δήλωσε ότι “τα όπλα μαζικής καταστροφής δεν έχουν θέση στην πολιτική μας”. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Τεχεράνη θα αποφασίσει πώς και πότε θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση. Επιπλέον, το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες ότι επιδιώκει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, διαβεβαιώνοντας ότι τηρεί τη δέσμευσή του προς τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων.

Σε άλλες εξελίξεις, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, θα επισκεφθεί το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ στο πλαίσιο προσπαθειών για την εκτόνωση των περιφερειακών εντάσεων. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου σημείωσε ότι το Ιράν πραγματοποιεί διπλωματικές ενέργειες για την προώθηση μιας κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο και τη Γάζα, κάνοντας λόγο για τη σημασία της συνεργασίας των εθνών στην περιοχή για την προστασία της ειρήνης.

Ο Μπαγαεΐ απέρριψε τις κατηγορίες του πρωθυπουργού του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, που ήθελε το Ιραν να έχει αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του. “Το Ιράν δεν είχε ποτέ την πρόθεση να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου”, είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν δενύσεις για παρανοήσεις σχετικά με δηλώσεις του προεδρεύοντος του ιρανικού κοινοβουλίου.

Το Ιράν φαίνεται να επιδιώκει τη συνεργασία με άλλες χώρες της περιοχής για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός και την αποτροπή της κλιμάκωσης των συγκρούσεων. “Έχουμε συνομιλίες με όλες τις χώρες που επιθυμούν να τερματίσουν τα εγκλήματα και τις επιθέσεις κατά του Λιβάνου”, δήλωσε ο Μπαγαεΐ.

Πηγή: documentonews.gr