Διπλωματικές Προσπάθειες για Κατάπαυση του Πυρός στο Ισραήλ και τη Γάζα

Διπλωματικές Προσπάθειες για Κατάπαυση του Πυρός στο Ισραήλ και τη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, φτάνει στο Ισραήλ για συναντήσεις με Ισραηλινούς αξιωματούχους, στα πλαίσια μιας περιοδείας στη Μέση Ανατολή που αποσκοπεί στην αναβίωση των συνομιλιών για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Πρόκειται για την 11η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοχή μετά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, γεγονός που προκάλεσε την κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν θα έχει συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και άλλους αξιωματούχους. Οι διπλωματικές προσπάθειες μέχρι τώρα δεν έχουν καταφέρει να τερματίσουν τον πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος συνεχίζεται εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, ενώ η ένταση αυξάνεται και στη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί καθώς η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εξαπέλυσε ρουκέτες σε ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις κοντά στο Τελ Αβίβ και σε ναυτική βάση κοντά στη Χάιφα. Αντίστοιχα, οι ισραηλινές δυνάμεις αναφέρουν ότι οι επιθέσεις με πολεμικά αεροσκάφη στράφηκαν εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ, εστιάζοντας σε περιοχή κοντά στο νοσοκομείο Ραφίκ Χαρίρι στη Βηρυτό, χωρίς να επηρεαστεί το ίδιο το νοσοκομείο, παρά την ανακοίνωση που καταγράφηκε για τουλάχιστον 13 θανάτους και 57 τραυματισμούς.

Οι έρευνες στα συντρίμμια συνεχίζονται για τον εντοπισμό θυμάτων από την πρόσφατη επίθεση, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις σχετικά με τις επιδρομές τους, δηλώνοντας ότι οι επιθέσεις τους είχαν συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους. Ωστόσο, οι αναφορές για τον υψηλό αριθμό θυμάτων και τραυματιών προκαλούν ανησυχία και συναισθήματα έντονης αντίθεσης στην περιοχή.

Πηγή: documentonews.gr