Οι πρωθυπουργοί Βόρειας Μακεδονίας και Σερβίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και Μίλος Βούτσεβιτς, αντίστοιχα, συζήτησαν τη δυνατότητα ενεργειακής διασύνδεσης των δύο χωρών κατά τη συνάντησή τους στα Σκόπια, στις 7 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Ενέργειας των δύο χωρών.
Στην ατζέντα βρέθηκε η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες, ως μια επέκταση του υπό σχεδίαση αγωγού φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς τη Βόρεια Μακεδονία. Ο αγωγός αυτός θα επιτρέψει στη Σερβία να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τις πηγές της Ελλάδας. Ο Μιτσκόσκι επισήμανε ότι βρίσκονται σε προχωρημένες διαδικασίες ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για τη διασύνδεση με την Ελλάδα, και τόνισε ότι αυτό θα επιτρέψει στη Βόρεια Μακεδονία να γίνει χώρα διέλευσης για την Κεντρική Ευρώπη.
Η ενεργειακή διασύνδεση απαντά στην ανάγκη μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς οι δύο χώρες είχαν εξαρτηθεί σχεδόν αποκλειστικά από αυτόν πριν την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Βούτσεβιτς εκτίμησε ότι ο αγωγός θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το 2027, προσφέροντας περισσότερες επιλογές στη Σερβία για διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.
Μια παράλληλη σημαντική πτυχή του έργου είναι η δυνατότητα αναβάθμισης του υπάρχοντος αγωγού που μέχρι πρόσφατα μετέφερε αργό πετρέλαιο, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά προϊόντων διύλισης. Παρά τις αρχικές καθυστερήσεις στην έκδοση των αδειών, ο Μιτσκόσκι ανέφερε ότι οι εκκρεμότητες έχουν αρθεί και ο αγωγός θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία.
Η επαναλειτουργία του αγωγού θα μπορούσε να συμβάλει στην παροχή υψηλής ποιότητας καυσίμων στη Βόρεια Μακεδονία με χαμηλότερο κόστος, ενώ η HELLENiQ ENERGY μπορεί να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις του αγωγού ως κέντρο διακίνησης καυσίμων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Κοσόβου και της Σερβίας.
Εκτός από την ενεργειακή συνεργασία, οι δύο ηγέτες συζήτησαν και σχετικά έργα υποδομών μεταφορών, όπως ο σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας κατά μήκος του Διάδρoμου 10, που συνδέει τη Βιέννη με την Αθήνα, καθώς και η σύνδεση με τον Διάδρομο 8. Συναποφάσισαν επίσης την πραγματοποίηση κοινής συνεδρίασης των κυβερνήσεων στις Νις της Σερβίας για να προωθήσουν τις σχέσεις τους στα θέματα αυτά.
Πηγή: documentonews.gr