Διπλωματικές Συνομιλίες Γαλλίας και Ουκρανίας για το Σχέδιο Νίκης και την Παγκόσμια Ειρήνη

Διπλωματικές Συνομιλίες Γαλλίας και Ουκρανίας για το Σχέδιο Νίκης και την Παγκόσμια Ειρήνη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ολοκλήρωσε σήμερα συνομιλίες στο Κίεβο με τον Ουκρανό ομόλογό του, Άντριι Σιμπίχα, εστιάζοντας στο «σχέδιο νίκης» και στην επικείμενη δεύτερη σύνοδο για την ειρήνη που επιθυμεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αυτή η συνάντηση έγινε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την παρουσίαση του «σχεδίου νίκης» από τον Ζελένσκι, με στόχο την εξασφάλιση «μιας δίκαιης ειρήνης» απέναντι στη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Μπαρό τόνισε τη σημασία της επίτευξης της ειρηνικής λύσης, σημειώνοντας ότι μια νίκη της Ρωσίας θα οδηγούσε σε ανατροπή της παγκόσμιας τάξης και θα ενίσχυε τη θέση του ισχυρότερου. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι στις συζητήσεις τους είναι σημαντικό να προωθηθεί το ειρηνικό σχέδιο του Ζελένσκι.

Ο Σιμπίχα από τη μεριά του, συζήτησε για επιπρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο νίκης, σημειώνοντας την υποστήριξη της Γαλλίας στην διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στις ανησυχίες που προέκυψαν από τη Νότια Κορέα σχετικά με την αποστολή Βορειοκορεατών στρατιωτικών για βοήθεια στη Ρωσία, με το Σιμπίχα να χαρακτηρίζει αυτή την κατάσταση ως «τεράστια απειλή κλιμάκωσης».

Ο Μπαρό εκτίμησε ότι αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, θα αποτελέσουν «εξαιρετικά σοβαρή» εξέλιξη, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα φάση της σύρραξης με κίνδυνο να επεκταθεί ο πόλεμος. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η συζήτηση αφορά στρατιωτικές μονάδες της Βόρειας Κορέας και όχι απλούς μισθοφόρους.

Επιπλέον, ο Μπαρό ανακοίνωσε ότι αύριο θα επισκεφθεί το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, κοντά στη γραμμή του μετώπου, όπου οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να προχωρούν.

Πηγή: documentonews.gr