Δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ και οι Επιπτώσεις της στον Πόλεμο στη Γάζα

Δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ και οι Επιπτώσεις της στον Πόλεμο στη Γάζα

Σημαντική διάσταση λαμβάνει η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, από το Ισραήλ, με τον αντίκτυπό της να απασχολεί σήμερα τα πρωτοσέλιδα διεθνών εφημερίδων. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Πέμπτη 17/10 ότι αντέκρουσε τον Σινουάρ, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον υπ’ αριθμόν ένα στόχο στη Λωρίδα της Γάζας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Washington Post τονίζει ότι ο Σινουάρ, ο οποίος κατηγορείται ως αρχιτέκτονας των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου 2023, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινού πλήγματος στη Γάζα. Παρομοίως, η Wall Street Journal επισημαίνει ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς είναι ένα σοβαρό πλήγμα για την οργάνωση, μετά από περισσότερο από ένα χρόνο σύγκρουσης.

Στη Γαλλία, η Le Figaro σημειώνει ότι η φόρτιση της κατάστασης είναι μεγάλη, προσδιορίζοντας τον Σινουάρ ως «εγκέφαλο» του συμβάντος που συγκλόνισε το Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου. Αντίστοιχα, η Liberation χαρακτηριστικά γράφει «Το τέλος ενός αιμοδιψή ηγέτη», υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτού του συμβάντος.

Από πλευράς Γερμανίας, η Tagesspiegel αποτυπώνει την είδηση αναφέροντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση επιβεβαίωσε τον θάνατο του Σινουάρ στη Λωρίδα της Γάζας. Στη Βρετανία, ο Guardian επισημαίνει την προϊστορία του Σινουάρ, η οποία περιλαμβάνει 22 χρόνια φυλάκισης από ισραηλινούς στρατούς πριν επιστρέψει στην πολιτική σκηνή.

Στην Ιταλία, η Corriere della Sera αναφέρει απλά ότι ο Σινουάρ σκοτώθηκε, ενώ ο Μπάιντεν αναγνώρισε τον θάνατό του ως «καλή ημέρα για το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τον κόσμο». Η El Pais της Ισπανίας προσθέτει ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει εκπληρώσει έναν προγραμματισμένο στόχο στον πόλεμο της Γάζας.

Πηγή: documentonews.gr