Δραματική αύξηση προσφύγων από τον Λίβανο προς τη Συρία εξαιτίας ισραηλινών βομβαρδισμών

Δραματική αύξηση προσφύγων από τον Λίβανο προς τη Συρία εξαιτίας ισραηλινών βομβαρδισμών

Τουλάχιστον 100.000 πρόσφυγες έχουν διαφύγει προς τη Συρία, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Ο αριθμός αυτός, που περιλαμβάνει τόσο Λιβανέζους όσο και Σύρους, διπλασιάστηκε σε μόλις δύο ημέρες. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, ανέφερε μέσω της πλατφόρμας X ότι «η έξοδος συνεχίζεται» και η UNHCR έχει παρουσία σε τέσσερα σημεία διέλευσης, παρέχοντας βοήθεια στους πρόσφυγες σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τη συριακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στον Λίβανο, που ξεκίνησαν να εντείνονται από τις 23 Σεπτεμβρίου, είχαν ως στόχο την επιστροφή των κατοίκων που είχαν εκτοπιστεί από τις συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ. Αυτές οι επιθέσεις προκάλεσαν πολλές μετακινήσεις πληθυσμού, τόσο εντός του Λιβάνου όσο και προς τη Συρία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της UNHCR, το 80% των προσφύγων είναι Σύροι που επιστρέφουν, ενώ το 20% είναι Λιβανέζοι που εγκαταλείπουν τη χώρα τους.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ. Οι βομβαρδισμοί ανήλθαν σε τουλάχιστον 700 θανάτους στον Λίβανο, καθώς οι περισσότερες από αυτές τις απώλειες αφορούν αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ ανακοίνωσε την εκκίνηση μιας επείγουσας επιχείρησης για την παροχή βοήθειας σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους που πλήττονται από τη σύγκρουση στον Λίβανο. Ο διευθυντής του WFP για τη χώρα, Μάθιου Χόλινγκουορθ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συνεισφέρει 105 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη αυτήν μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή: documentonews.gr