Δραματική εκκίνηση της ανθρωπιστικής κρίσης στη βόρεια Γάζα μετά από συνεχείς βομβαρδισμούς

Δραματική εκκίνηση της ανθρωπιστικής κρίσης στη βόρεια Γάζα μετά από συνεχείς βομβαρδισμούς

Ο γενικός επίτροπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την αρωγή των Παλαιστινίων (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρινί, περιγράφει με δραματικό τρόπο τη ζοφερή κατάσταση στη βόρεια Γάζα, μετά από τρεις εβδομάδες αιματηρών ισραηλινών bombardement. Αναφέρει ότι η περιοχή έχει πλημμυρίσει από τη «μυρωδιά του θανάτου», καθώς πτώματα παραμένουν εγκλωβισμένα κάτω από ερείπια ή πεταμένα στους δρόμους. Στην ανάρτησή του στο X, σημειώνει τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά όπως τρόφιμα, νερό και ιατρική υποστήριξη που αντιμετωπίζει το προσωπικό της υπηρεσίας του.

Σύμφωνα με τις αναφορές του, οι αποστολές για την περισυλλογή των πτωμάτων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας απορρίπτονται. Οι κάτοικοι στη βόρεια Γάζα αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και απελπισμένοι, προσπαθώντας απλώς να επιβιώσουν από τη μία ώρα στην άλλη, φοβούμενοι για τη ζωή τους κάθε δευτερόλεπτο.

Ο Λαζαρινί ζητάει «άμεση εκεχειρία», έστω και για λίγες ώρες, προκειμένου να μπορέσουν οι παλαιστινιακές οικογένειες να απομακρυνθούν με ασφάλεια, χωρίς τον φόβο των βομβαρδισμών. Επισημαίνει ότι αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει για να σωθούν οι αθώες ζωές των αμάχων.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις μαζικές εντολές εκκένωσης για τους περίπου 400.000 ανθρώπους που εξακολουθούν να ζουν στο βόρειο τμήμα της Γάζας, καθώς και τον αποκλεισμό στις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και τροφίμων. Συγκεκριμένα, οι ενέργειες αυτές έχουν οδηγήσει σε κατηγορίες περί εγκλημάτων πολέμου κατά του Ισραήλ, το οποίο κατηγορείται ότι επιδιώκει τον βίαιο εκτοπισμό του εναπομείναντος πληθυσμού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, στο πλαίσιο ενός συνεδρίου για τον επανεποικισμό της Γάζας, ανέφερε ότι «Θα ενθαρρύνουμε την εθελοντική μεταφορά όλων των πολιτών της Γάζας και θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να μετοικίσουν σε άλλες χώρες, γιατί αυτή η γη ανήκει σε εμάς».

Πηγή: documentonews.gr