Δραστικές φορολογικές αλλαγές για τους πλουσιότερους στη Γαλλία από την νέα κυβέρνηση

Δραστικές φορολογικές αλλαγές για τους πλουσιότερους στη Γαλλία από την νέα κυβέρνηση

Η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας, που προήλθε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2024, λαμβάνει δραστικά μέτρα τα οποία θα επηρεάσουν αποκλειστικά τους πιο πλούσιους Γάλλους, με στόχο να μειώσει το έλλειμμα του ΑΕΠ από το 6,1% στο 5%. Η γαλλική κυβέρνηση προγραμματίζει φορολόγηση για νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα άνω των 500.000 ευρώ, με τον υπουργό Προϋπολογισμού, Laurent Saint-Martin, να αναφέρει ότι το μέτρο θα αφορά περίπου το 0,3% των φορολογουμένων, ήτοι περίπου 65.000 νοικοκυριά.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, πρωθυπουργός της Γαλλίας, εξήγησε ότι η «έκτακτη συνεισφορά» από τους πλουσιότερους πολίτες είναι αναγκαία για την οικονομική ανάκαμψη, προσδιορίζοντας ότι πρέπει να παραμείνει προσωρινή. Αυτό το μέτρο καλείται να χρηματοδοτήσει δαπάνες και να ανακόψει την προσπάθεια επιβάρυνσης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, όπως οι μεσαίες τάξεις.

Ο Laurent Saint-Martin ανέφερε ότι θα καταβάλει προσπάθειες κατά τη διαδικασία της συζήτησης για τον προϋπολογισμό ώστε οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να μην θιγούν από αυτή την αύξηση των υποχρεωτικών κρατήσεων. Υπογράμμισε ότι είναι χρονικά και συγκυριακά δίκαιο να ζητηθεί αυτή η συνεισφορά από τους πλουσιότερους, εφόσον μετά από χρόνια στήριξης της εργασίας και της ανάπτυξης, κρίνεται αναγκαία για τη συνέχιση των πολιτικών που έχουν αποφέρει καρπούς στη χώρα.

Ο εν λόγω μηχανισμός φορολόγησης έχει ήδη εξεταστεί σε παρελθόντα οικονομικά πλαίσια, όπως κατά την κρίση subprime το 2008-2009. Στην ομιλία του, ο Μπαρνιέ επισήμανε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι στρατηγικές φοροαπαλλαγής από τους μεγάλους φορολογούμενους, ενισχύοντας την προοπτική ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τους περισσότερους εύπορους.

Η γαλλική κυβέρνηση, λοιπόν, στρέφεται προς τους πλουσιότερους πολίτες προκειμένου να βρει νέα έσοδα και να διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της οικονομίας, αντί να επιβαρύνει τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Πηγή: documentonews.gr