Δυσκολίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Επίδραση στη Μολδαβία και τη Γεωργία

Δυσκολίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Επίδραση στη Μολδαβία και τη Γεωργία

Οι εκλογές στη Μολδαβία και τη Γεωργία αυτή την εβδομάδα επιβεβαίωσαν την ολοένα και πιο δύσκολη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια για επιρροή στην περιοχή, καθώς φαίνεται να χάνει έδαφος απέναντι στη Ρωσία. Τα αποτελέσματα των εκλογών αύξησαν την ανησυχία σχετικά με τη σταθερότητα των φιλοευρωπαϊκών τάσεων στις δύο χώρες, αφού οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειχναν υψηλή υποστήριξη για την ένταξη στην ΕΕ.

Στη Μολδαβία, οι ψηφοφόροι υποστήριξαν την ένταξη στην ΕΕ με ελάχιστη διαφορά, με το 50,4% να εκφράζει θετική ψήφο. Η κατάσταση αυτή προκαλεί ανησυχία, καθώς οι εκλογές φαίνεται να επισφραγίζουν την αναγνώριση μιας αυξανόμενης επιρροής της Μόσχας, που επενδύει σε καμπάνιες παραπληροφόρησης και δωροδοκίας για να επηρεάσει τις εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, η Γεωργία ετοιμάζεται για κοινοβουλευτικές εκλογές με το φιλορωσικό κόμμα Γεωργιανό Όνειρο να ετοιμάζεται να αναλάβει περισσότερη εξουσία, με στόχο να περιθωριοποιήσει τις φιλοEU δυνάμεις. Η προσέγγιση αυτή εγείρει ανησυχίες για τον εκδημοκρατισμό της χώρας, καθώς η Μόσχα φαίνεται να έχει ασκήσει μεγάλη πίεση.

Η φιλοευρωπαϊκή πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σαντού, εξέφρασε την απογοήτευσή της για την ρωσική παρέμβαση στο εκλογικό αποτέλεσμα, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως “άνευ προηγουμένου επίθεση” κατά της δημοκρατίας. Διεθνείς παρατηρητές επιβεβαίωσαν την επιρροή της Ρωσίας στις εκλογές, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που συναντά η ΕΕ στην προσπάθειά της να επεκτείνει την επιρροή της στον πρώην σοβιετικό χώρο.

Η Ρωσία δεν φαίνεται να εκτονώνει την επιρροή της, καθώς προσπαθεί να επιβεβαιώσει τη θέση της μέσω μιας σειράς συναντήσεων με άλλες χώρες και μέσω των BRICS. Οι παρατηρητές προειδοποιούν ότι οι διχασμοί αυτές μπορεί να προμηνύουν σοβαρές προκλήσεις για την ευρύτερη περιοχή και για την ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνολικά, τα αποτελέσματα των εκλογών στις δύο χώρες υπογραμμίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΕ στην προσπάθειά της να διατηρήσει την επιρροή της, ενώ η Ρωσία φαίνεται αποφασισμένη να επανακαθορίσει τις ισορροπίες και των πρώην σοβιετικών κρατών. Πηγή: documentonews.gr