Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, είναι μια «ευκαιρία» για πολιτική διευθέτηση στη Λωρίδα της Γάζας, με την ελπίδα ότι η ισλαμιστική οργάνωση δεν θα είναι πια στην εξουσία. “Η Χαμάς δεν είναι πλέον σε θέση να διαπράξει άλλη μια 7η Οκτωβρίου”, τόνισε και πρόσθεσε πως ο Σινουάρ ήταν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο προς αυτή την κατεύθυνση. Παρά την πρόοδο, σημείωσε ότι οι προκλήσεις συνεχίζουν να υπάρχουν.
Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, χαρακτήρισε την εξόντωση του Σινουάρ ως “βήμα προόδου” για την εξάλειψη της απειλής που συνιστά η Χαμάς για το Ισραήλ. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι οικογένειες των θυμάτων της Χαμάς θα νιώθουν ένα αίσθημα ανακούφισης από αυτή την εξέλιξη.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, επισημαίνοντας ότι ο Σινουάρ ήταν υπεύθυνος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Στον ίδιο τόνο, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, χαρακτήρισε τον Σινουάρ «βάναυσο δολοφόνο» και επανέλαβε την αξίωση να απελευθερωθούν οι όμηροι.
Στην αντίθετη όχθη, οι ΗΠΑ μέσω του Τσακ Σούμερ ανέφεραν ότι η εξάλειψη του Σινουάρ θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των ομήρων και να διασφαλίσει ασφαλείς συνθήκες για το μέλλον στη Γάζα. Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, υπογράμμισε τη σημασία της εξόντωσης του Σινουάρ, επισημαίνοντας ότι οι τρομοκράτες δεν θα έχουν ασυλία, εντείνοντας τη δέσμευση του Ισραήλ να φέρει πίσω όλους τους ομήρους.
Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζον Χίλι, δήλωσε ότι δεν θα θρηνήσει τον θάνατο ενός τρομοκράτη ηγέτη, επισημαίνοντας τις ανθρωπιστικές συνέπειες των εχθροπραξιών στην περιοχή.
Πηγή: documentonews.gr