Ειρηνευτική Αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο Κατηγορεί το Ισραήλ για Σκοπίμως Τρομακτικές Παραβιάσεις

Ειρηνευτική Αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο Κατηγορεί το Ισραήλ για Σκοπίμως Τρομακτικές Παραβιάσεις

Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (Unifil) έχει αναλάβει την ευθύνη να διατηρεί την ειρηνική κατάσταση στη νότια περιοχή της χώρας, παρακολουθώντας τις κινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ και του Λιβάνου. Ιδρύθηκε το 1978 μετά την ισραηλινή εισβολή και έχει επανειλημμένα ανανεώσει την εντολή της από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών προσπαθεί να κρατήσει την περιοχή ελεύθερη από μαχητές και να συμβάλλει στην ασφάλεια της περιοχής, αν και η Χεζμπολάχ, μια ισχυρή πολιτική και στρατιωτική δύναμη του Λιβάνου, ελέγχει το νότιο Λίβανο.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, οι οποίες αφορούν επιθέσεις από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) κατά θέσεων της Unifil, έχουν προκαλέσει ανησυχία. Από την 1η Οκτωβρίου, οι IDF έχουν επιτεθεί επανειλημμένα σε θέσεις των κυανόκρανων, με αποτέλεσμα πέντε μέλη της αποστολής να τραυματιστούν. Ο επικεφαλής των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, Ζαν Πιέρ Λακρουά, διαμαρτυρήθηκε ανοιχτά για τις επιθέσεις στο Ισραήλ.

Η Unifil αποτελείται από περίπου 10.000 άτομα από 50 χώρες και επιχειρεί σε 29 θέσεις στο νότιο Λίβανο, με κύριο στόχο να παρακολουθεί τις περιοχές κοντά στη «μπλε γραμμή» που ορίζει τα σύνορα με το Ισραήλ. Η μεγαλύτερη συνεισφορά προέρχεται από την Ινδονησία, ακολουθούμενη από χώρες όπως η Ινδία, η Γκάνα και η Ιταλία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του Ισραήλ, οι δυνάμεις του ΟΗΕ δεν είναι αποτελεσματικές στην αποτροπή της Χεζμπολάχ από την είσοδο στην περιοχή, και έχουν κατηγορηθεί ότι παρέχουν στήριξη στη συγκεκριμένη παραστρατιωτική οργάνωση. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αν και δήλωσε ότι το Ισραήλ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ασφάλεια των κυανόκρανων, εξέφρασε ότι η παρουσία τους ενδέχεται να αδρανοποιήσει τις στρατηγικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Η Unifil, ως ειρηνευτική αποστολή, έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει αναλογική και σταδιακή βία, όταν βρίσκεται υπό απειλή. Ωστόσο, στην πράξη, τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι συνηθισμένες, καθώς η αποστολή προσπαθεί να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Τέλος, οι σχέσεις του Ισραήλ με τον ΟΗΕ είναι τεταμένες, λόγω κατηγοριών ότι ο οργανισμός μεροληπτεί εναντίον του Ισραήλ, γεγονός που διαχρονικά έχει εντείνει την ένταση στη περιοχή. Η τρέχουσα κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς οι επιθέσεις και οι παραβιάσεις συνεχίζονται, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ειρηνευτικών δυνάμεων και των πολιτών στην περιοχή.

Πηγή: documentonews.gr