Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, απηύθυνε σήμερα μια νέα υπόμνηση για «άμεση κατάπαυση του πυρός» στον Λίβανο, κρίνοντας «απαράδεκτες» τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού εναντίον των δυνάμεων του ΟΗΕ που είναι ανεπτυγμένες στον νότιο Λίβανο (Finul). Κατά τη διάρκεια της συνόδου των 43 μελών της Ενωσης για την Μεσόγειο στη Βαρκελώνη, ο Μπορέλ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτεί «την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας» των Ηνωμένων Εθνών και τόνισε τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Η Μπλε Γραμμή, η οποία χαράχθηκε από τον ΟΗΕ το 2000, ορίζει μια ουδέτερη ζώνη 120 χιλιομέτρων ανάμεσα στον νότιο Λίβανο και τον βόρειο Ισραήλ και η απόφαση 1701 του ΟΗΕ μαρτυρά την ανάγκη αυστηρής τήρησής της από τις εμπόλεμες πλευρές. Επιπλέον, η Ισπανία και ο Λίβανος προχώρησαν σε κοινή ανακοίνωση με την οποία απαιτούν την «πλήρη εφαρμογή» της απόφασης 1701 και ζητούν άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, κάτι που περιλαμβάνει την αποκατάσταση της κυριαρχίας του Λιβάνου και την επιστροφή των εκτοπισμένων πληθυσμών.
Η Finul, η οποία απαρτίζεται από 9.500 στρατιώτες, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού από την αρχή του μετώπου που άνοιξε η Χεζμπολάχ τον Οκτώβριο του 2023. Η αποστολή των κυανόκρανων συχνά παρεισφρέει στα μεταξύ των διασταυρούμενων πυρών, και υπήρξαν καταγγελίες ότι ο ισραηλινός στρατός βάλλει σκοπίμως κατά των θέσεών τους.
Επιπλέον, ο Μπορέλ αναφέρθηκε στην ανάγκη για τερματισμό των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία προσεγγίζει την «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Παρατήρησε ότι οι μέθοδοι πολέμου που χρησιμοποιούνται κατά των αμάχων προκαλούν σοβαρές ανησυχίες και κάλεσε τα κράτη μέλη της Ενωσης να ασκήσουν πιέσεις για την επίλυση της δραματικής κατάστασης.
Σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν και στην Τύρο, όπου η ισραηλινή αεροπορία εκτέλεσε σειρά επιδρομών μετά από προειδοποίηση στους κατοίκους να απομακρυνθούν. Σύμφωνα με αναφορές, τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν ήδη σκοτωθεί στην παραλιακή πόλη του Λιβάνου, η οποία φιλοξενεί αρχαιολογικούς χώρους της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Πηγή: documentonews.gr