Έκκληση για Εκεχειρία και Ανθρωπιστική Βοήθεια στον Λίβανο Amid Συνθήκες Κρίσης

Έκκληση για Εκεχειρία και Ανθρωπιστική Βοήθεια στον Λίβανο Amid Συνθήκες Κρίσης

Αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις, περιλαμβάνοντας τη Διεθνή Αμνηστία και τους Γιατρούς του Κόσμου, εξέφρασαν σήμερα τη ζητούμενη ανάγκη για εκεχειρία και περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο, όπου οι συνθήκες έχουν γίνει “εφιαλτικές” για εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένα άτομα λόγω της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

“Με περισσότερο από 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους εκτοπισμένους –που αντιπροσωπεύουν το 20% του πληθυσμού– η κατάσταση είναι σοβαρή”, δήλωσε η Τζένιφερ Μούρχεντ από τη ΜΚΟ Save the Children σε τηλεδιάσκεψη που διαργάνωσαν πολλές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων της Oxfam, Refugees International και Action contre la Faim. “Οι τελευταίες δύο ημέρες ήταν απλώς εφιαλτικές”, πρόσθεσε.

Οι ΜΚΟ καταγγέλλουν μια “ανυπόφορη” κατάσταση, με πολλές οικογένειες να αναγκάζονται να κοιμούνται στον δρόμο, τα καταφύγια να είναι υπερκατακλυσμένα και τα νοσοκομεία να λειτουργούν στα όρια της χωρητικότητάς τους, κυρίως στις περιοχές που έχουν πληγεί από τους βομβαρδισμούς. Ο Αχμάντ Σρέιφ από τους Γιατρούς του Κόσμου ανέφερε ότι “867 κέντρα έχουν ανοίξει για να φιλοξενήσουν εκτοπισμένα άτομα, εκ των οποίων 643 έχουν ήδη φθάσει στο όριο της χωρητικότητάς τους”.

Οι οργανώσεις καλούν τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες για να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και να τηρηθεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. “Η πιο επείγουσα προτεραιότητα τώρα πρέπει να είναι η άμεση εκεχειρία”, δήλωσε ο Τζέρεμι Κόνινντικ, πρόεδρος της Refugees International, κατηγορώντας το Ισραήλ για “αδιάκριτες” επιθέσεις, οι οποίες πλήττουν όχι μόνο τη Χεζμπολάχ, αλλά και τους Λιβανέζους, τους Σύρους και τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που ζουν στη χώρα.

Ο Κόνινντικ κάλεσε επίσης τους “παγκόσμιους δωρητές” να ενισχύσουν την ανθρωπιστική βοήθεια και πρότεινε το άνοιγμα ενός θαλάσσιου “διαδρόμου” για τη μεταφορά της βοήθειας, όπως είχε γίνει κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006. Αναφέρθηκε επίσης στις ανάγκες για βασικές προμήθειες, όπως τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα στον νότιο Λίβανο, όπου αρκετοί κάτοικοι δεν έχουν τη δυνατότητα ή δεν επιθυμούν να αποχωρήσουν παρά τις εκκλήσεις για εκκένωση.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις χερσαίες επιχειρήσεις στον νότο του Λιβάνου μετά από μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά της Χεζμπολάχ. Ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, Χέρτσι Χαλέβι, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στη Χεζμπολάχ να επιστρέψει στον νότιο Λίβανο, και διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις είναι πιο έτοιμες από ποτέ.

Πηγή: documentonews.gr