Εκρηκτικές Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με Χερσαία Επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο

Εκρηκτικές Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με Χερσαία Επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο

Καταιγιστικές είναι οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς ο ισραηλινός στρατός έχει ξεκινήσει μια χερσαία επίθεση στον Λίβανο, σημειώνοντας σφοδρές μάχες με τη Χεζμπολάχ στα νότια της χώρας. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται στον απόηχο της εξόντωσης του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, εν μέσω μιας διεθνούς ανησυχίας.

Σύμφωνα με στρατιωτικό ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού, το πρωί της Τρίτης αναφέρθηκαν εκτοξεύσεις βλημάτων από το Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ. Οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν νωρίς το πρωί σε περιοχές όπως η Μέτουλα και η Αβιβίμ, όπου εντοπίστηκαν βλήματα που προήλθαν από τον Λίβανο. Ορισμένα από αυτά αναχαιτίστηκαν, ενώ άλλα έπεσαν σε μη κατοικημένες ζώνες.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε ισραηλινά στρατεύματα από τη πλευρά των συνόρων, στη Μέτουλα, με πυρά πυροβολικού, αλλά δεν επιβεβαίωσε την ισραηλινή δήλωση περί χερσαίας επιδρομής.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι οι χερσαίες δυνάμεις ξεκίνησαν “περιορισμένες, εντοπισμένες και στοχευμένες επιδρομές” σε στρατηγικές τοποθεσίες που θεωρούνται άμεσα απειλητικές για τις κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ. Οι επιχειρήσεις υποστηρίχθηκαν από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία και το πυροβολικό, τα οποία εκτέλεσαν πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους.

Η 98η Μεραρχία του ισραηλινού στρατού, μια επίλεκτη μονάδα αλεξιπτωτιστών και καταδρομέων, επιχειρεί επί του πεδίου από τη νύχτα στον Λίβανο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι στρατιώτες της μεραρχίας προετοιμάζονταν τις τελευταίες εβδομάδες για τις χερσαίες επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο.

Την ίδια στιγμή, αεροπορικές επιθέσεις συνεχίζονται στη Βηρυτό, με μεγαλόφωνες εκρήξεις να ακούγονται και τεράστια σύννεφα καπνού να είναι ορατά από ζωντανή μετάδοση. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η επόμενη φάση του πολέμου θα ξεκινήσει σύντομα, με το Ισραήλ να στοχεύει στην επιστροφή των Ισραηλινών που έχουν εκτοπιστεί από τους επιθέσεις της Χεζμπολάχ.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 172 τραυματίστηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στη νότια Λίβανο και τη Βηρυτό τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Πηγή: documentonews.gr