Η περιοχή της Μέσης Ανατολής βρίσκεται σε μια κατάσταση έντονου επικινδυνότητας, καθώς η κίνηση της Ιρανικής πλευράς να εκτοξεύσει πυραύλους κατά του Ισραήλ έχει εντείνει τις απειλές για αντίποινα ανάμεσα στις δύο χώρες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, υπάρχουν διάφορα σενάρια που περιγράφουν πιθανές ισραηλινές αντιδράσεις, υποστηριζόμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μια από τις βασικές στρατηγικές που εξετάζονται είναι η επίθεση στις στρατιωτικές υποδομές του Ιράν, εστιάζοντας κυρίως στις εγκαταστάσεις παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η πιο ήπια απόκριση εκ μέρους του Ισραήλ, με στόχο τη δραστηριότητα που σχετίζεται με τις επιθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει το Ιράν για προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία, μια κατηγορία που η Τεχεράνη αρνείται.
Ωστόσο, η στοχοποίηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν είναι επίσης μια επιλογή, καθώς μια τέτοια δράση θα μπορούσε να καθυστερήσει την ικανότητα της χώρας να παράγει πυρηνικά όπλα. Παρόλα αυτά, οι συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας θα μπορούσαν να είναι σοβαρές, με τον Ρίτσαρντ Χούκερ, πρώην αξιωματικό του αμερικανικού στρατού, να προειδοποιεί για την πιθανότητα του Ιράν να ανταποκριθεί με δραματικό τρόπο.
Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ μπορεί να αποβλέπει και σε επιθέσεις κατά των υποδομών παραγωγής πετρελαίου στο Ιράν, κάτι που θα είχε μεγάλα οικονομικά πλήγματα για την Τεχεράνη. Μια ενδεχόμενη ρωγμή στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν θα μπορούσε να εξωθήσει το Ιράν να χτυπήσει εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, πυροδοτώντας αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.
Εκτός από στρατιωτικές ενέργειες, καλούνται και οικονομικές κυρώσεις και κυβερνοεπιθέσεις ως πιθανές αντιδράσεις. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την πρόθεση της Ουάσινγκτον να επιβάλει επιπλέον κυρώσεις στο Ιράν, περιορίζοντας ουσιαστικά σχεδόν όλο το εμπόριο και τις οικονομικές δραστηριότητες της χώρας.
Η κατάσταση αυτή υπογραμμίζει τις πολύπλοκες και ανησυχητικές στρατηγικές που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς η Μέση Ανατολή είναι πιο κοντά από ποτέ σε μια γενικευμένη σύγκρουση, με το Ισραήλ και το Ιράν σε μια δυναμική που προμηνύει έντονες εξελίξεις.
Πηγή: documentonews.gr