Εκρηκτική κατάσταση στον Λίβανο καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανή χερσαία εισβολή

Εκρηκτική κατάσταση στον Λίβανο καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανή χερσαία εισβολή

Την ώρα που το Ισραήλ κινείται σε κατάσταση συναγερμού, πληροφορίες κάνουν λόγο για πιθανές προετοιμασίες χερσαίας εισβολής στον Λίβανο. Ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, αρχηγός του γενικού επιτελείου του στρατού του Ισραήλ, ανέφερε σε στρατιώτες του ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται αδιάκοπα με στόχο τη Χεζμπολάχ: «Εξαπολύουμε επιθέσεις όλη μέρα για να προετοιμάσουμε την πιθανή είσοδό σας ώστε να συνεχίσουμε να πλήττουμε τη Χεζμπολά», σημείωσε ο στρατηγός.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, τόνισε την προτίμηση της χώρας του για τη διπλωματία, αλλά προειδοποίησε ότι αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν να restore την ασφάλεια στα βόρεια σύνορα, το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, τηρώντας ωστόσο τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Στο πλαίσιο της κρίσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε για την κατάσταση στον Λίβανο, προειδοποιώντας ότι “βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου”, και ανέφερε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να μετατραπεί σε μια νέα «Γάζα».

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλες χώρες να προτείνουν άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών προκειμένου να υπάρχει περιθώριο για διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Οι κυβερνήσεις αυτές ζητούν την υποστήριξη του Ισραήλ και του Λιβάνου στην υλοποίηση αυτής της πρότασης.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στον Λίβανο επιδεινώνεται. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές του λιβανικού υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 72 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 400 τραυματίστηκαν. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρές ζημιές, με τον απολογισμό των θυμάτων να έχει φτάσει τους 1.247 από την 8η Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε ότι η χώρα του θα στηρίξει τη Χεζμπολάχ με όλα τα διαθέσιμα μέσα αν οι επιθέσεις κλιμακωθούν. Παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για τον κίνδυνο γενικευμένου πολέμου, το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η στρατιωτική εμπλοκή του Ισραήλ δεν είναι άμεσα επικείμενη.

Πηγή: documentonews.gr