Εκρηκτική κατάσταση στον Λίβανο με περισσότερους από δέκα νεκρούς από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Εκρηκτική κατάσταση στον Λίβανο με περισσότερους από δέκα νεκρούς από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα τη νύχτα της Τρίτης στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας. Εικόνες που μετέδωσε το Al Jazeera δείχνουν εκτεταμένες καταστροφές στην πόλη Κάνα, περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τύρου. Πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στην περιοχή για να βοηθήσουν τους τραυματίες, οι οποίοι μεταφέρονται σε νοσοκομεία στην Τύρο.

Ο ισραηλινός στρατός έχει αναβαθμίσει τις επιθέσεις του κατά του Λιβάνου από τις 23 Σεπτεμβρίου, στοχεύοντας κυρίως τη Χεζμπολάχ. Από τις 8 Οκτωβρίου 2023, οι απώλειες από αυτές τις επιθέσεις έχουν φτάσει τους 2.350 θανάτους και 10.906 τραυματίες, όπως καταγράφει το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Στη διάρκεια της ίδιας νύχτας, η Χεζμπολάχ αντεποίησε με περίπου 50 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, ενώ η αντίστοιχη ανακοίνωση από τις Ένοπλες Ισραηλινές Δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσε ότι πολλά από τα βλήματα αναχαιτίστηκαν, χωρίς αναφορές για θύματα. Η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι η επιχείρηση στοχεύει την πόλη Σάφεντ.

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε νωρίς την Τετάρτη τους κατοίκους ενός συγκεκριμένου κτιρίου στα νότια προάστια της Βηρυτού μέσω ανάρτησης στη δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, σχετικά με επικείμενους στοχευμένους βομβαρδισμούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για την εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Βηρυτό. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι προειδοποίησε τις ισραηλινές αρχές για τις ανησυχίες τους, ενώ ανέφερε τη μείωση της έντασης των επιθέσεων τις τελευταίες ημέρες. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, τόνισε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαίτερα για τον υψηλό αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

Πηγή: documentonews.gr