Έλον Μασκ Εκτός Λίστας Υποψηφιοτήτων για το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Έλον Μασκ Εκτός Λίστας Υποψηφιοτήτων για το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Έλον Μασκ δεν συμπεριλήφθηκε στους υποψήφιους για το βραβείο της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρά την υποστήριξη από ακροδεξιές ομάδες που επεδίωκαν να τον βραβεύσουν για τις θέσεις του κατά του «ριζοσπαστικού ισλαμισμού και του γουοκισμού». Η υποψηφιότητά του, που προτάθηκε από δύο ακροδεξιές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκάλεσε έκπληξη στους κριτικούς του στην Ευρώπη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Μασκ, που ηγείται των εταιρειών X, Tesla και SpaceX, έχει εμπλακεί σε πολλές συγκρούσεις με αξιωματούχους και ρυθμιστικές αρχές διεθνώς. Πρόσφατα, είχε τριβές με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ σχετικά με το ρόλο του X σε φυλετικές ταραχές, καθώς και με το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας για την αποτυχία της πλατφόρμας να περιορίσει την παραπληροφόρηση.

Μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέλεξαν άλλους υποψήφιους, όπως τον ακτιβιστή κατά της διαφθοράς Gubad Ibadoghlu από το Αζερμπαϊτζάν και την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας María Corina Machado. Η τελική επιλογή του βραβευθέντος θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου και θα τιμηθεί τον Δεκέμβριο στο Στρασβούργο.

Το Βραβείο Ζαχάρωφ 2024 για την Ελευθερία της Σκέψης απονέμεται σε άτομα ή οργανισμούς που έχουν συμβάλει σημαντικά στην προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, συνοδευόμενο από έπαθλο 50.000 ευρώ. Οι υποψήφιοι καλούνται παραδοσιακά να παρακολουθήσουν την τελετή απονομής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πηγή: documentonews.gr