Εμβόλιο ανοσοευνουχισμού αλλάζει την στειρότητα των σκύλων χωρίς χειρουργείο

Εμβόλιο ανοσοευνουχισμού αλλάζει την στειρότητα των σκύλων χωρίς χειρουργείο

Επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα εμβόλιο που μπλοκάρει την ορμόνη υπεύθυνη για την αναπαραγωγή στους σκύλους, προσφέροντας έτσι μια αντιστρέψιμη μέθοδο στείρωσης. Ο Φίντλεϊ, ένας νεαρός ασπροκαφέ χιλιανός τεριέ από το Σαντιάγκο, είναι ένα από τα πρώτα σκυλιά που στειρώθηκε χωρίς να υποβληθεί σε χειρουργική διαδικασία. Η στείρωση πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του, με την ιδιοκτήτριά του να τον κρατά στην αγκαλιά της και να του προσφέρει λιχουδιές πριν και μετά την επέμβαση.

Η εν λόγω διαδικασία περιλάμβανε μόνο μια ένεση, γνωστή ως “εμβόλιο ανοσοευνουχισμού” με την ονομασία Egalitte, χωρίς καμία ανάγκη για νάρκωση ή χειρουργική επέμβαση. Ο Λεονάρντο Σάενς, κτηνίατρος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Χιλής, εξήγησε ότι με τον αποκλεισμό αυτής της ορμόνης, η γοναδοτροπίνη δεν παράγεται, με αποτέλεσμα το ζώο να βρίσκεται σε κατάσταση στείρωσης.

Το εμβόλιο είναι κατάλληλο και για τα δύο φύλα των ζώων και κοστίζει περίπου 50 ευρώ. Για τη χορήγηση του απαιτείται συνταγή κτηνιάτρου και προληπτική εξέταση για την αξιολόγηση της υγείας του ζώου. Ο Σάενς σημείωσε ότι η διαδικασία είναι απλούστερη από την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση, επιτρέποντας τη στειρωτική θεραπεία σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Η αναστρεψιμότητα του εμβολίου ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που οδήγησε την Ταμάρα Ζαμοράνο, ιδιοκτήτρια του Φίντλεϊ, να προτιμήσει αυτή την επιλογή έναντι του παραδοσιακού ευνουχισμού. “Με τον ευνουχισμό, φοβόμουν λίγο. Αυτή η διαδικασία είναι απλή και μπορεί να αντιστραφεί, επιτρέποντας μας να έχουμε τη δυνατότητα να ζευγαρώσουμε τον Φίντλεϊ, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή”, δήλωσε.

Πηγή: documentonews.gr