Ένατη σφαγή στην Τζαμπάλια: Θύματα οι αθώοι και τα παιδιά σε ισραηλινό πλήγμα

Ένατη σφαγή στην Τζαμπάλια: Θύματα οι αθώοι και τα παιδιά σε ισραηλινό πλήγμα

Τουλάχιστον 28 Παλαιστίνιοι, περιλαμβανομένων παιδιών, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σε ένα σχολείο στη Τζαμπάλια, όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι. Ο αξιωματούχος του τοπικού υπουργείου Υγείας, Μεντάτ Αμπάς, ανέφερε ότι δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει νερό για την κατάσβεση των πυρκαγιών και ότι πρόκειται για μια «σφαγή».

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι στόχος του ήταν μαχητές της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, οι οποίοι φέρονται να δρούσαν από το σχολείο Άμπου Χουσέιν. Ήδη πριν από το πλήγμα, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είχαν αναφέρει τουλάχιστον 11 νεκρούς από δύο διαφορετικά ισραηλινά πλήγματα στην Πόλη της Γάζας.

Σύμφωνα με την Χαμάς, οι ισχυρισμοί για την παρουσία μαχητών στο σχολείο είναι «ψευδείς», επισημαίνοντας ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στοχεύουν στην αποδοχή της βίας κατά των αμάχων. Η συγκέντρωση των εκτοπισμένων και οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, φέρνουν στο προσκήνιο το ανθρωπιστικό κόστος της σύγκρουσης.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έλαβε προφυλάξεις για να περιορίσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες. Όμως οι κάτοικοι αναφέρουν επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ανατινάξει στημένες συστάδες σπιτιών, ενώ προσωπικό με ένοπλους μελετούν στρατηγικές αντίστασης.

Η περιοχή αυτή είναι κεντρική για τις δραστηριότητες του ισραηλινού στρατού, ο οποίος προσπαθεί να αποτρέψει την ανασυγκρότηση των μαχητών της Χαμάς. Στο πλαίσιο αυτό, οι κάτοικοι περιγράφουν την κατάσταση με απελπισία, επισημαίνοντας ότι οι επιθέσεις επηρεάζουν επίσης και τις υπάρχουσες υποδομές και τις καθημερινές τους ανάγκες.

«Γράψαμε τις τελευταίες μας επιθυμίες και δεν φεύγουμε από την Τζαμπάλια», δήλωσε ένας κάτοικος, εκφράζοντας την απόφαση του να παραμείνει παρά την απειλή βίας και την καταστροφή γύρω του. Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε στοιχεία σχετικά με κατασχέσεις όπλων στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι κάποιοι από τους μαχητές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών του.

Πηγή: documentonews.gr