Ενδεχόμενη Ολοκληρωτική Σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και οι Διπλωματικές Προσπάθειες του Τζο Μπάιντεν

Ενδεχόμενη Ολοκληρωτική Σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και οι Διπλωματικές Προσπάθειες του Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι η πιθανότητα ενός ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή είναι υπαρκτή, ωστόσο υπογράμμισε πως υπάρχει και η δυνατότητα εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα, καθώς και με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «The View» του ABC, ανέφερε: «Πιστεύω ότι υπάρχει η ευκαιρία – είμαστε ακόμα στο παιχνίδι για να πετύχουμε μια διευθέτηση που θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς ολόκληρη την περιοχή».

Κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικεντρώθηκε στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ενώ οι ανησυχίες γύρω από την επέκταση του πολέμου από το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στον Λίβανο εντάθηκαν. Στο μεταξύ, το Ισραήλ ενίσχυσε τις αεροπορικές του επιθέσεις στον Λίβανο. Επιπλέον, ο πρόεδρος Μπάιντεν επεσήμανε ότι μόλις υπάρξει εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς, η προσοχή μπορεί να στραφεί στη Δυτική Όχθη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η αλλαγή είναι εφικτή και ότι αφιερώνει όλη του την ενέργεια για αυτόν τον σκοπό.

Ο Μπάιντεν, ως ισχυρός σύμμαχος του Ισραήλ, έχει καλέσει για τη λύση των δύο κρατών στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, δηλώνοντας πως διαφωνεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου σχετικά με αυτό το ζήτημα. «Δεν συμφωνώ με τη θέση του. Είναι αναγκαία η λύση δύο κρατών», δήλωσε.

Πηγή: documentonews.gr