Ενδυνάμωση της Δορυφορικής Κάλυψης στην Αρκτική από τις Χώρες του ΝΑΤΟ

Ενδυνάμωση της Δορυφορικής Κάλυψης στην Αρκτική από τις Χώρες του ΝΑΤΟ

Οι χώρες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να συνεργαστούν για την αναβάθμιση της δορυφορικής κάλυψης στην Αρκτική, μια περιοχή που έχει αποκτήσει αυξανόμενη στρατηγική σημασία λόγω των τρεχουσών γεωπολιτικών συνθηκών και ειδικότερα λόγω του ρωσικού επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία. Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς, επιβεβαίωσε ότι 13 σύμμαχοι υπέγραψαν επιστολή προθέσεων για τη δημιουργία ενός ασφαλούς δικτύου δορυφορικών επικοινωνιών, γνωστό ως Northlink.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στοχεύει στη βελτίωση της δορυφορικής κάλυψης στην περιοχή εντός των επόμενων ετών, είτε μέσω μίσθωσης εμπορικών υπηρεσιών είτε μέσω αξιοποίησης δυνατοτήτων από τους συμμάχους. Ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η τρέχουσα δορυφορική κάλυψη στην Αρκτική είναι ανεπαρκής για την υποστήριξη επικοινωνιών, πλοήγησης και στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Στη χερσόνησο Κόλα της Αρκτικής είναι σταθμευμένος ο ρωσικός Βόρειος Στόλος, ο οποίος περιλαμβάνει τα πυρηνικά υποβρύχια της Ρωσίας και διασφαλίζει τη δυνατότητα «δεύτερου πλήγματος». Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία διαθέτει την ικανότητα να ανταποδώσει πλήγμα με τα δικά της πυρηνικά όπλα σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο στρατηγικός ρόλος της Αρκτικής αναγνωρίζεται ως όλο και πιο κρίσιμος εν μέσω της αυξανόμενης έντασης στην περιοχή.

Πηγή: documentonews.gr