Ενίσχυση της Τουρκικής Παρουσίας στα Βαλκάνια με Επίσκεψη Ερντογάν στην Αλβανία και τη Σερβία

Ενίσχυση της Τουρκικής Παρουσίας στα Βαλκάνια με Επίσκεψη Ερντογάν στην Αλβανία και τη Σερβία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα επισκεφθεί σήμερα την Αλβανία και αύριο, Παρασκευή, τη Σερβία, στο πλαίσιο μιας επίσκεψης που έχει στόχο να ενισχύσει την οικονομική και διπλωματική παρουσία της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Σήμερα, στην Αλβανία, ο Ερντογάν θα εγκαινιάσει το νέο τζαμί των Τιράνων, το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Τουρκία.

Παράλληλα, η Τουρκία είναι σήμερα ένας από τους πέντε μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Αλβανία, με επενδύσεις που ανέρχονται σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Περισσότερες από 600 τουρκικές επιχειρήσεις απασχολούν περισσότερους από 15.000 Αλβανούς. Υπάρχει επίσης στρατιωτική συνεργασία, καθώς η Αλβανία παρέλαβε φέτος τα πρώτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 από την Τουρκία.

Αύριο, ο Ερντογάν θα μεταβεί στη Σερβία, όπου οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν γνωρίσει αρκετές προκλήσεις στο παρελθόν. Ωστόσο, οι επισκέψεις και οι συμφωνίες συνεργασίας από το 2017, όταν οι πρόεδροι Ερντογάν και Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισημοποίησαν τη συμφιλίωση, έχουν βοηθήσει στην αποκατάσταση των σχέσεων.

Ο ερευνητής Βουκ Βουκσάνοβιτς επισημαίνει ότι η τρέχουσα επίσκεψη ενισχύει τη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες με τρεις κύριους άξονες: τη στρατιωτική συνεργασία, την ανάπτυξη των τουρκικών επιχειρήσεων και τη βούληση του Βελιγραδίου να πείσει την Άγκυρα να μειώσει την υποστήριξή της προς το Κόσοβο.

Τέλος, οι τουρκικές επενδύσεις στη Σερβία έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας από 1 σε 400 εκατομμύρια δολάρια. Οι τουρκικές εξαγωγές στη Σερβία ανήλθαν το 2022 σε 2,131 δισεκατομμύρια δολάρια, υποδεικνύοντας την οικονομική δυναμική της συνεργασίας.

Πηγή: documentonews.gr