Εντάσεις στην περιοχή: Ισραηλινές επιδρομές κατά Χεζμπολάχ μετά τον θάνατο του ηγέτη της

Εντάσεις στην περιοχή: Ισραηλινές επιδρομές κατά Χεζμπολάχ μετά τον θάνατο του ηγέτη της

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα την εκτέλεση “δεκάδων” αεροπορικών επιδρομών κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δύο ημέρες αφότου η ηγεσία της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, τα ισραηλινά αεροσκάφη “χτύπησαν δεκάδες στόχους τρομοκρατών” στην περιοχή κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών.

Πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επιδρομή στο Tayr Debba, στο νότιο Λίβανο. Σημειώνεται ότι περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες έχουν εκτοπιστεί λόγω των ισραηλινών επιθέσεων, σύμφωνα με τον υπουργό που είναι υπεύθυνος για την αντιμετώπιση κρίσεων του Λιβάνου, Νάσερ Γιασίν.

Η κατάσταση συνεχίζει να είναι τεταμένη και οι επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων στην Λωρίδα της Γάζας γίνονται με αμείωτους ρυθμούς. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναφέρθηκε ότι τουλάχιστον πέντε άτομα σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις στην πόλη της Γάζας και τον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia στο βόρειο κομμάτι της περιοχής.

Επιπλέον, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι η δολοφονία του Νασράλα στοχεύει στην πρόκληση αντίδρασης από το Ιράν και τις ΗΠΑ, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερες συγκρούσεις στην περιοχή. Το Ιράν, από την πλευρά του, ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ως αντίκτυπο στη δολοφονία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προέβη σε έκκληση για κατάπαυση του πυρός, δηλώνοντας ότι “είναι ώρα για κατάπαυση του πυρός” και ερωτήθηκε επίσης για την πιθανότητα στρατιωτικής αντίδρασης κατά αμερικανικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Νωρίτερα, χαρακτήρισε την εξόντωση του Νασράλα ως απονομή δικαιοσύνης.

Το ισραηλινό στρατηγείο, στο πλαίσιο της επιχείρησης που ονομάζεται “Νέα Τάξη”, δήλωσε ότι είχε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τη συνάντηση του Νασράλα με ανώτερα στελέχη της Χεζμπολάχ, γεγονός που τους επέτρεψε να ενεργήσουν άμεσα.

Πηγή: documentonews.gr