Ενταση στη Γάζα και στο Λίβανο με νέες ισραηλινές επιθέσεις και θύματα

Ενταση στη Γάζα και στο Λίβανο με νέες ισραηλινές επιθέσεις και θύματα

Ο στρατός του Ισραήλ επιτέθηκε σε διάφορους στόχους τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με τοπικές υγειονομικές αρχές να αναφέρουν τουλάχιστον 17 θανάτους από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σκοτώθηκαν Παλαιστίνιοι στη Ντέιρ αλ Μπάλα, στη Χαν Γιούνις και στη Ράφα. Οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ ανακοίνωσαν επιθέσεις κατά των ισραηλινών δυνάμεων με βλήματα όλμων, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις φέρεται να προχώρησαν σε ανατινάξεις σπιτιών στις περιοχές Ράφα και Ζεϊτούν.

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι δραματική, με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς να αναφέρει περισσότερους από 41.490 σκοτωμένους Παλαιστίνιους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, από την έναρξη των εχθροπραξιών στις 7 Οκτωβρίου. Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα παραμένουν αδιάκοπες, παρά την αυξημένη ένταση στα σύνορα με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλες χώρες έχουν ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στις συγκρούσεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και επισημαίνουν τη στήριξή τους για εκεχειρία και στη Γάζα. Οι ελπίδες προς αυτή την κατεύθυνση εκφράζονται από πολλούς Παλαιστίνιους, οι οποίοι ελπίζουν ότι μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ θα μπορούσε να επιφέρει και τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Γάζα.

Ο Χασάν Νασράλα της Χεζμπολάχ έχει θέσει ως προϋπόθεση για τον τερματισμό των επιθέσεων της Χεζμπολάχ τον τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, κάτι που δημιούργησε ελπίδες για ειρηνική λύση στην περιοχή. Ωστόσο, κάποιοι ανησυχούν ότι μια συμφωνία μόνο με τον Λίβανο θα μπορούσε να επιτρέψει στο Ισραήλ να εστιάσει πιο έντονα στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα.

Πηγή: documentonews.gr