Εντείνονται οι στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Εντείνονται οι στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να προετοιμάζει πιθανή χερσαία επίθεση στον Λίβανο. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει κάνει δηλώσεις που φέρνουν στο προσκήνιο την κλιμάκωση του πολέμου, ενώ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) έχουν εκτελέσει νέες αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή.

Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου και ενός βαλλιστικού πυραύλου που καταρρίφθηκε. Οι IDF έχουν προχωρήσει στην επιστράτευση δύο ταξιαρχιών εφέδρων στα βόρεια σύνορα, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση. Ο διοικητής των IDF τόνισε τη σημασία των βομβαρδισμών με στόχο την καταστροφή των υποδομών της Χεζμπολάχ.

Νετανιάχου, σε πρόσφατο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, υποστήριξε ότι η Ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει τον αγώνα κατά της Χεζμπολάχ, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα σταματήσουν οι επιθέσεις έως ότου οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους. Μεταξύ των στρατηγικών ελιγμών, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ότι στη θέση του θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έχει πλήξει πάνω από 280 στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, εν μέσω των πιο έντονων μαχών των τελευταίων 20 ετών. Οι επιθέσεις στον νότιο Λίβανο έχουν προκαλέσει σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις, με τον ΟΗΕ να αναφέρει ότι έως και 90.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Βρετανία έχει μετακινήσει στρατεύματα στην Κύπρο για να διευκολύνει την εκκένωση των πολιτών της που βρίσκονται στο Λίβανο. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου κάλεσε τους πολίτες να φύγουν άμεσα, προτού οι επιλογές εκκένωσης περιοριστούν.

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του ισραηλινού Εϊλάτ, γεγονός που ενδεχομένως προσθέτει περαιτέρω ένταση στην ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή.

Πηγή: documentonews.gr