Λιγότερο από 30 ημέρες πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται σε σφοδρό αγώνα για την εξουσία, ενώ οι εντάσεις και η αβεβαιότητα είναι διάχυτες. Ο διχασμός μέσα στην αμερικανική κοινωνία είναι έκδηλος και οι εκλογικές περιφέρειες σε κρίσιμες πολιτείες μοιάζουν με οχυρωμένες θέσεις που κάθε παράταξη επιθυμεί να καταλάβει. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν την Χάρις να έχει μια μικρή πρωτοκαθεδρία, ενώ ο Τραμπ αυξάνει τον εμπρηστικό του λόγο.
Σύμφωνα με δεδομένα από την «Wall Street Journal», οι υποψήφιοι προπορεύονται ισόπαλοι σε ποσοστά, ενώ μια δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos αποτυπώνει τη Χάρις με 46% και τον Τραμπ με 43%, αν και η υπεροχή αυτή είναι μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το Σεπτέμβριο, μετά από προεδρικό ντιμπέιτ, οι δύο υποψήφιοι είχαν ισοβαθμήσει με 47%.
Η Κάμαλα Χάρις, που έχει ξεκινήσει με ανανεωμένο αέρα μετά την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν, είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ και φέρει τη σημασία της αλλαγής, προβάλλοντας δυναμικά θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των γυναικών και την οικονομική δικαιοσύνη. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί εκφράζουν ανησυχία για την απήχησή της στους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης, κυρίως στο Μίσιγκαν.
Από την άλλη πλευρά, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει με μια ρητορική που δεν απορρίπτει τη βία. Επικαλούμενος ένα εξαιρετικά πολωτικό κλίμα, μίλησε για το ενδεχόμενο «λουτρού αίματος» αν δεν εκλεγεί και δεν δείχνει διάθεση να αποδεχτεί τα αποτελέσματα των εκλογών σε περίπτωση ήττας. Η συμπεριφορά του προκαλεί ανησυχίες για τις πιθανότητες επανάληψης επεισοδίων όπως η επίθεση στο Καπιτώλιο.
Διαθέτοντας ένα επικοινωνιακό στυλ που ενδέχεται να φαίνεται ελκυστικό, ο Τραμπ επιχείρησε να ενισχύσει την παρουσία του σε συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια, ενώ παράλληλα υιοθετεί προκλητική ρητορική κατά των μεταναστών. Ωστόσο, η Χάρις φαίνεται να έχει προγραμματίσει περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις και έχει επιτύχει τη συνεργασία του πρώην προεδρικού της συμμάχου Μπαράκ Ομπάμα, ενισχύοντας έτσι την προσέγγισή της στους ψηφοφόρους.
Οι αμφίρροπες πολιτείες όπως το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και η Πενσιλβάνια θα είναι τα κλειδιά για την εκλογική νίκη. Το μέλλον των ΗΠΑ φαίνεται να κρέμεται από την προσέλευση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, καθιστώντας τη συμμετοχή τους κρίσιμη για την κατεύθυνση της χώρας.
Πηγή: documentonews.gr