Επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στον Λίβανο με κύμα εκτοπισμού πληθυσμού

Επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στον Λίβανο με κύμα εκτοπισμού πληθυσμού

Η ανθρωπιστική κατάσταση στο Λίβανο επιδεινώνεται δραματικά, καθώς χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίζονται λόγω των έντονων βομβαρδισμών. Στη Βηρυτό, στις νότιες γειτονιές, ζούσαν περίπου 700.000 κάτοικοι, ενώ στο Νότιο Λίβανο ο αριθμός των κατοίκων κυμαινόταν από 500.000 έως 600.000. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών καταφεύγουν στη Βηρυτό αναζητώντας ασφαλέστερα μέρη, με πολλούς να βρίσκονται απλώς στους δρόμους.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς χιλιάδες άνθρωποι κοιμούνται σε πεζοδρόμια, παραλίες και πάρκα, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία και άλλες εγκαταστάσεις. Η κυβέρνηση φαίνεται αδύναμη να διαχειριστεί αυτήν την ανθρωπιστική κρίση.

Διεθνείς οργανισμοί, όπως οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, και πολλές ΜΚΟ προσπαθούν να προσφέρουν βοήθεια, αλλά η κατάσταση είναι δραματική. Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Αλ Τζαζίρα, αν και έρχεται περισσότερη βοήθεια, η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί την έκταση του εκτοπισμού, καθώς οι εκτοπισμένοι Λιβανέζοι προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες Σύρους και Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Χθες, σημειώθηκαν σφοδροί βομβαρδισμοί που επηρεάζουν τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στο Burj el-Barajneh, προκαλώντας πολλούς Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν την περιοχή. Στρατόπεδα, όπως τα Sabra και Shatila, επίσης, είδαν πολλούς κατοίκους να αναζητούν ασφαλείς περιοχές. Η ισραηλινή στρατιωτική επιθετικότητα δημιουργεί έναν απειλητικό κίνδυνο για τη ζωή όλων, καταλήγοντας σε ένα εκτεταμένο κύμα εκτοπισμού.

Πηγή: documentonews.gr