Επικίνδυνη Κλιμάκωση: Νέα Στρατιωτική Πρόκληση της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ

Επικίνδυνη Κλιμάκωση: Νέα Στρατιωτική Πρόκληση της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ είχε δεσμευτεί να εισέλθει σε μια νέα κλιμακούμενη φάση στη σύγκρουση με το Ισραήλ, ως αντίδραση στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινγουάρ, από το Ισραήλ. Η πρόσφατη επίθεση με drone στον ιδιωτικό χώρο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται να εντάσσεται σε αυτή τη στρατηγική. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως η εμπλοκή της Χεζμπολάχ στην αποστολή του drone, είναι δύσκολο να θεωρηθεί ότι άλλη δύναμη εκτέλεσε την επίθεση.

Ο Νετανιάχου δεν ήταν στο σπίτι κατά τη διάρκεια της επίθεσης και δεν καταγράφηκαν θύματα. Η αντίδραση του Ισραήλ σε αυτή την “πρόκληση” θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες. Σύμφωνα με τον τύπο, υπάρχει πιθανότητα η Ισραηλινή πλευρά να χαρακτηρίσει την επίθεση ως αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας και να κατηγορήσει το Ιράν, που υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την αντίδραση του Ιορδανιακού στρατού στην πρόσφατη επιθεση με βαλλιστικούς πυραύλους από την Τεχεράνη.

Σε βίντεο που δημοσίευσε, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι “τίποτα δε θα μας σταματήσει”, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του Ισραήλ να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι την τελική νίκη. Επίσης, εξέφρασε περηφάνια για τους στρατιώτες και τους διοικητές του Ισραήλ, αναφερόμενος στον πόλεμο ως “υπαρξιακό”.

Πέρα από αυτές τις εξελίξεις, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 55 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς διάφορες πόλεις του βόρειου Ισραήλ, με κάποιες από αυτές να αναχαιτίζονται από το σύστημα αεράμυνας Iron Dome. Υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός 29χρονου άνδρα που τραυματίστηκε σοβαρά.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 33 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 85 τραυματίστηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον καταυλισμό Τζαμπάλια, με αναφορές ότι ο τελικός αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάσει τους 50 λόγω των έρπου εξ ερειπίων. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πολιορκήσει τον καταυλισμό επί εβδομάδες, με στόχο την εξουδετέρωση των μαχητών της Χαμάς.

Πηγή: documentonews.gr