Επιστροφή στο Επίδομα Θέρμανσης για Συνταξιούχους από το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας

Επιστροφή στο Επίδομα Θέρμανσης για Συνταξιούχους από το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας

Τα μέλη του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισαν σήμερα υπέρ της αποκατάστασης του επιδόματος θέρμανσης για εκατομμύρια συνταξιούχους, το οποίο η νέα κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ αποφάσισε να καταργήσει. Το γεγονός αυτό αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση, καθώς το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου των Εργατικών στο Λίβερπουλ, που είναι το πρώτο μετά την επιστροφή τους στην εξουσία.

Η νέα κυβέρνηση είχε γνωστοποιήσει την απόφασή της ότι τα επιδόματα που χορηγούνται κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα περιορίζονται πλέον στους πιο φτωχούς συνταξιούχους, επικαλούμενη δημοσιονομικούς περιορισμούς. Η απόφαση αυτή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από συνδικάτα και την αντιπολίτευση, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επιδεινώνει την κατάσταση για τους ηλικιωμένους καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Κιρ Στάρμερ παραδέχτηκε ότι πρόκειται για “μη δημοφιλή” απόφαση. Στο συνέδριο, δύο συνδικάτα κατέθεσαν πρόταση για την αποκατάσταση των επιδομάτων, αν και αυτή είχε μόνο συμβολικό χαρακτήρα. Η συζήτησή της μετατέθηκε για σήμερα, τελευταία ημέρα του συνεδρίου, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των υποστηρικτών της πρότασης.

Πριν από την ψηφοφορία, σύνεδροι συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας “Να σώσουμε το επίδομα θέρμανσης”, ενώ η αίθουσα γέμισε με χειροκροτήματα όταν το αποτέλεσμα γνωστοποιήθηκε. Ο Σάρον Γκρέιαμ, γενική γραμματέας του συνδικάτου Unite, ανέφερε από το βήμα ότι η απόφαση της κυβέρνησης “δεν είναι γι’ αυτό που ψήφισε ο κόσμος” και υπογράμμισε την ανάγκη για την ακύρωση αυτής της απόφασης.

Ακολούθως, εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε ότι η νέα διοίκηση θα πρέπει να λάβει “δύσκολες αποφάσεις”, επισημαίνοντας ότι εξελέγη με βάση ένα πρόγραμμα που σέβεται τους δημοσιονομικούς κανόνες και επιδιώκει την οικονομική μεγέθυνση. Πηγή: documentonews.gr