Επιθέσεις Ισραήλ σε Γαλλικές Εγκαταστάσεις Πετρελαίου στον Λίβανο και η Ανάπτυξη της Κρίσης

Επιθέσεις Ισραήλ σε Γαλλικές Εγκαταστάσεις Πετρελαίου στον Λίβανο και η Ανάπτυξη της Κρίσης

Σε μια δραματική εξέλιξη που ενισχύει τις υπάρχουσες εντάσεις στην περιοχή, τοπικές πηγές από τον Λίβανο αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε εγκαταστάσεις πετρελαίου που ανήκουν στη γαλλική εταιρεία “TotalEnergies”. Η επίθεση αυτή σημειώνεται σε μια περίοδο κλιμάκωσης της διπλωματικής αντιπαράθεσης μεταξύ Γαλλίας και Ισραήλ, με αφορμή τις δηλώσεις του Γάλλου προεδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει εκφράσει την ανησυχία του για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα και τον Λίβανο.

Σύμφωνα με αναφορές, ένας σταθμός πετρελαίου της “TotalEnergies” στο νότιο προάστιο της Βηρυτού δέχθηκε πλήγμα κατά τις πρόσφατες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η έκρηξη προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά, με τις ομάδες πυρόσβεσης να επεμβαίνουν άμεσα. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για ανθρώπινες απώλειες από την εν λόγω επίθεση.

Η γαλλική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση και αναγνωρίζει ότι η επίθεση αυτή συνιστά σοβαρή κλιμάκωση της έντασης. Γαλλική διπλωματική πηγή εξέφρασε την ανησυχία της, τονίζοντας τη σημασία προστασίας των γαλλικών οικονομικών συμφερόντων. Από την άλλη, οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει επισήμως αυτή την εξέλιξη, ενώ στρατιωτικές πηγές σημείωσαν ότι οι επιθέσεις στοχεύουν κυρίως τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της.

Αυτή η σοβαρή κατάσταση εγείρει φόβους για πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή, ενώ παρατηρητές καλούν σε εντατικοποίηση των διπλωματικών προσπαθειών για την αποκλιμάκωση της έντασης. Η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς καλείται να προστατεύσει τα οικονομικά της συμφέροντα και παράλληλα να διατηρήσει τον ρόλο της ως δυνητικού μεσολαβητή.

Πηγή: documentonews.gr