Επιθέσεις σε Ιατρικό Προσωπικό και Νοσοκομεία στον Λίβανο κατά τη Διάρκεια Συγκρούσεων

Επιθέσεις σε Ιατρικό Προσωπικό και Νοσοκομεία στον Λίβανο κατά τη Διάρκεια Συγκρούσεων

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις του ΠΟΥ και του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου, οι ισραηλινές δυνάμεις προχωρούν σε επιθέσεις εναντίον ιατρικού προσωπικού και νοσοκομείων εντός του Λιβάνου, κάτι που συνιστά έγκλημα πολέμου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι 28 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σκοτώθηκαν την Πέμπτη, ενώ η πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη έχει περιοριστεί, με πάνω από 30 εγκαταστάσεις υγείας να έχουν κλείσει στο νότο και πέντε νοσοκομεία στη Βηρυτό να έχουν εκκενωθεί εν μέρει ή πλήρως.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Φιράς Αμπιάντ, τόνισε ότι τα ισραηλινά πλήγματα, τα οποία έπληξαν εννέα νοσοκομεία και 45 κέντρα υγείας, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. “Πρόκειται για έγκλημα πολέμου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό”, δήλωσε. “Οι διεθνείς νόμοι είναι ξεκάθαροι όσον αφορά την προστασία αυτών των ανθρώπων – εννοώ των παραϊατρικών. Ποιος έδωσε στο Ισραήλ το δικαίωμα να είναι ταυτόχρονα ο δικαστής και ο εκτελεστής;”

Από την άλλη πλευρά, ο λιβανέζικος Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι ένα ισραηλινό χτύπημα τραυμάτισε τέσσερις από τους τραυματιοφορείς του και σκότωσε έναν στρατιώτη του λιβανέζικου στρατού, ενώ εκκένωναν τραυματίες από το νότο. Η αυτοκινητοπομπή κοντά στο χωριό Taybeh, η οποία συνοδευόταν από λιβανέζικα στρατεύματα, έγινε στόχος την Πέμπτη παρά το γεγονός ότι οι κινήσεις της είχαν συντονιστεί με τους ειρηνευτές του ΟΗΕ. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό.

Πηγή: documentonews.gr