Επιθέσεις του Ισραήλ κατά των δυνάμεων του ΟΗΕ στο Λίβανο και οι συνέπειες τους

Επιθέσεις του Ισραήλ κατά των δυνάμεων του ΟΗΕ στο Λίβανο και οι συνέπειες τους

Με ανακοίνωσή της, η UNIFIL, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο, καταγγέλλει επιθέσεις του Ισραήλ κατά θέσεων της. Ανάμεσα στις σημαντικές αναφορές περιλαμβάνεται ο τραυματισμός δύο κυανόκρανων της δύναμης, αποτέλεσμα ισραηλινής επίθεσης στο νότιο Λίβανο.

Η UNIFIL παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με το στρατό του Ισραήλ, καθώς στρατιώτες των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) έχουν πυροβολήσει επανειλημμένα εναντίον θέσεων του ΟΗΕ, προκαλώντας όχι μόνο τραυματισμούς, αλλά και καταστροφές. Η ανακοίνωση τονίζει ότι οι στρατιώτες των IDF χτύπησαν αρκετές φορές τις εγκαταστάσεις της UNIFIL, με το αρχηγείο στη Νακούρα να πλήττεται πολλές φορές.

Συγκεκριμένα, δύο ειρηνοφύλακες τραυματίστηκαν όταν ένα άρμα Merkava των IDF στοχοποίησε ένα παρατηρητήριο στο αρχηγείο της UNIFIL. Οι τραυματισμοί τους δεν είναι σοβαροί, όμως οι κυανόκρανοι παραμένουν στο νοσοκομείο για περαιτέρω παρακολούθηση.

Η UNIFIL σημειώνει ότι υποχρεώσεις των IDF και όλων των φορέων είναι να διασφαλίζουν την ασφάλεια και την προστασία του προσωπικού και της περιουσίας του ΟΗΕ. Κάθε εσκεμμένη επίθεση κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η πρόσφατη κλιμάκωση στις συγκρούσεις έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές σε πόλεις και χωριά του νότιου Λιβάνου. Η UNIFIL αναφέρει ότι συνεχίζεται η εκτόξευση ρουκετών προς το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων περιοχών με άμαχο πληθυσμό, ενώ οι στρατιώτες των IDF έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις με στοιχεία της Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου.

Πηγή: documentonews.gr