Επίθεση Χούθι σε δεξαμενόπλοιο επιφέρει εκτενή ζημιά στην Ερυθρά Θάλασσα

Επίθεση Χούθι σε δεξαμενόπλοιο επιφέρει εκτενή ζημιά στην Ερυθρά Θάλασσα

Βίντεο που δημοσιοποίησαν οι Χούθι της Υεμένης καταγράφει την επίθεση τους σε ένα βρετανικό δεξαμενόπλοιο, το Cordelia Moon, στην Ερυθρά Θάλασσα. Το μη επανδρωμένο σκάφος, γεμάτο εκρηκτικά υψηλής ισχύος, έκανε την επίθεσή του την Τρίτη 1/10, ανοίγοντας μια μεγάλη τρύπα στην πλευρά του πλοίου που φέρει σημαία Παναμά. Μετά την ισχυρή έκρηξη, το τάνκερ τυλίχθηκε στις φλόγες. Η επίθεση σημειώθηκε περίπου 110 χιλιόμετρα ανοιχτά της πόλης Χοντέιντα.

Δύο βίντεο από την επίθεση κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα. Το πρώτο, που έχει καταγραφεί από το κατάστρωμα του δεξαμενόπλοιου, δείχνει ένοπλους φρουρούς να πυροβολούν κατά του μη επανδρωμένου σκάφους. Το δεύτερο απεικονίζει τη στιγμή της έκρηξης.

Σύμφωνα με την Daily Mail, καπετάνιος κοντινού πλοίου ανέφερε σε αξιωματούχους του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης άκουσε τέσσερις δυνατούς θορύβους, οι οποίοι εκτιμάται ότι προήλθαν από βλήματα που αστόχησαν και έπεσαν στη θάλασσα. Εκπρόσωπος των Χούθι δήλωσε ότι η επίθεση περιλάμβανε τη χρήση του μη επανδρωμένου σκάφους και ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ενώ υποστήριξε ότι έχουν εκτοξευθεί οκτώ πύραυλοι.

Την ίδια ημέρα, το πλοίο Minoan Courage, ελληνικών συμφερόντων και με σημαία Λιβερίας, υπέστη ζημιές από πύραυλο ενώ βρισκόταν 97 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Χοντέιντα, καθώς κατευθυνόταν προς τη Διώρυγα του Σουέζ. Ευτυχώς, τα πληρώματα και των δύο πλοίων είναι ασφαλή.

Πηγή: documentonews.gr