Επίθεση στη Βηρυτό με χρήση Αμερικανικών Διατρητικών Βόμβων από το Ισραήλ

Επίθεση στη Βηρυτό με χρήση Αμερικανικών Διατρητικών Βόμβων από το Ισραήλ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο στρατός χρησιμοποίησε 85 βόμβες τύπου «bunker-buster» στην επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στη Βηρυτό την Παρασκευή. Οι βόμβες αυτές, που ζυγίζουν μεταξύ 900 και 1.800 κιλών, έχουν φέρεται να έχουν προμηθευτεί στο Ισραήλ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες τις πώλησαν αφού αμερικανοί νομοθέτες τις κρίνουν απαραίτητες για πιθανές στρατιωτικές συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ και το Ιράν.

Σύμφωνα με ειδικούς του ΟΗΕ, οι βόμβες αυτές χρησιμοποιήθηκαν ευρέως από το Ισραήλ σε επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας στα τέλη του 2023, με αναφορές ότι έχουν ριχτεί πάνω από 25.000 τόνοι εκρηκτικών στον πολιορκημένο θύλακα. Η χρήση των βόμβων σε πολυκατοικίες απαγορεύεται βάσει των Συμβάσεων της Γενεύης, λόγω του κινδύνου για μαζικούς και αδιάκριτους θανάτους.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, κατήγγειλε την επίθεση της Παρασκευής, τονίζοντας ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε αμερικανικές διατρητικές βόμβες για να πλήξει κατοικημένες περιοχές. Σημείωσε ότι το ισραηλινό στρατιωτικό καθεστώς χρησιμοποίησε βόμβες 2.500 κιλών που παραδόθηκαν από τις ΗΠΑ, αναφερόμενος σε μία σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Πηγή: documentonews.gr