Ευρωπαϊκή Διπλωματία Στοχεύει Σε Κατάπαυση Πυρός Στη Μέση Ανατολή Μετά Τη Δολοφονία Του Σινουάρ

Ευρωπαϊκή Διπλωματία Στοχεύει Σε Κατάπαυση Πυρός Στη Μέση Ανατολή Μετά Τη Δολοφονία Του Σινουάρ

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, δήλωσε σήμερα ότι η κατάπαυση του πυρός είναι μια από τις κύριες προτεραιότητες για τη Μέση Ανατολή και πως η δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς, από τις ισραηλινές δυνάμεις, ενδέχεται να αυξήσει τις πιθανότητες για την επίτευξή της. Σημείωσε ότι «μετά τη δολοφονία του Σινουάρ, πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη νέα προοπτική για να επιτύχουμε μια εκεχειρία, να απελευθερώσουμε τους εναπομείναντες (Ισραηλινούς) ομήρους και να αναζητήσουμε μια πολιτική προοπτική».

Σε δηλώσεις του, σε μια συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας της G7 στη Νάπολη, ο Μπορέλ ανέφερε επίσης πως η αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο, γνωστή ως UNIFIL, θα μπορούσε να ενισχυθεί, ύστερα από πυρά που δέχθηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Υπογράμμισε τη σημασία του σεβασμού των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών σε όλο τον κόσμο και πρόσθεσε ότι η UNIFIL μπορεί να χρειάζεται επανεξέταση, ωστόσο η κύρια προτεραιότητα παραμένει η κατάπαυση του πυρός.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, παρότρυνε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να προχωρήσει προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, υποδεικνύοντας ότι η δολοφονία του Σινουάρ προσφέρει μια ευκαιρία για πρόοδο. Κατά την άφιξή του στη Γερμανία για συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες, ο Μπάιντεν εξέφρασε τη στήριξή του για την μεσολάβηση και δήλωσε ότι έχει περισσότερες ελπίδες για τη δυνατότητα μιας εκεχειρίας, ανακοινώνοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, θα επισκεφθεί το Ισραήλ τις επόμενες ημέρες.

Συμφωνώντας για τις προοπτικές της κατάπαυσης του πυρός, ο γερμανός καγκελάριος Όλα Σολτς και ο Μπάιντεν τόνισαν ότι ο θάνατος του Σινουάρ συνιστά μια ευκαιρία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, ενώ ο Μπάιντεν χαρακτήρισε αυτή τη στιγμή «στιγμή δικαιοσύνης». Υπογράμμισε ότι η Χαμάς φέρει την ευθύνη για το αίμα Ισραηλινών, Παλαιστινίων, Γερμανών και Αμερικανών.

Πηγή: documentonews.gr