Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης Ζητά ο Πέδρο Σάντσεθ από το 2025

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης Ζητά ο Πέδρο Σάντσεθ από το 2025

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε να επισπευστεί η εφαρμογή του ευρωπαϊκού συμφώνου για τη μετανάστευση, προτείνοντας να τεθεί σε ισχύ το καλοκαίρι του 2025, έναν χρόνο νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο. Αυτό το αίτημα προέρχεται από την αυξανόμενη πίεση που δέχονται τα Κανάρια Νησιά λόγω των αυξημένων αφίξεων παράτυπων μεταναστών.

Στην ομιλία του στο κοινοβούλιο, ο Σάντσεθ δήλωσε: «Θα απαιτήσουμε μια πολιτική συνυπευθυνότητας και αλληλεγγύης στις Βρυξέλλες, απαιτώντας όλη η Ευρώπη να συμμετάσχει αποτελεσματικά στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών που δέχονται οι χώρες της Μεσογείου». Σημείωσε πως είναι αναγκαίο να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρόωρη εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, έτσι ώστε οι κανονισμοί του σχετικά με τον έλεγχο των συνόρων και την κατανομή των μεταναστών να μπορέσουν να αρχίσουν να ισχύουν το καλοκαίρι του 2025 και όχι το 2026.

Οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν υιοθετήσει τον Μάιο μια ευρεία μεταρρύθμιση για την ενίσχυση του ελέγχου της μετανάστευσης, με εφαρμογή προγραμματισμένη για τα μέσα του 2026. Το σύμφωνο περιλαμβάνει διαδικασίες που αποσκοπούν στην ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα και διευκολύνουν τις απελάσεις μεταναστών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο. Επιπλέον, εισάγει ένα σύστημα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με την ανάληψη ευθύνης για τους αιτούντες άσυλο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ισπανικές αρχές αντιμετωπίζουν έντονη αύξηση των αφίξεων των μεταναστών, καθώς το 2023, κατά τους πρώτους εννέα μήνες, 30.808 μετανάστες έφτασαν στα Κανάρια Νησιά, αριθμός που είναι διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι. Ανάμεσα τους, το 12% είναι ανήλικοι. Οι αρχές των Καναρίων Νησιών, που αυτή τη στιγμή φροντίζουν σχεδόν 5.500 ανηλίκους αν και η δυνατότητά τους περιορίζεται σε 2.000, ζητούν μεγαλύτερη αλληλεγγύη από τις άλλες ισπανικές περιφέρειες.

Πηγή: documentonews.gr