Ευρωπαϊκοί ηγέτες εκφράζουν υποστήριξη για την ασφάλεια των αποστολών του ΟΗΕ στον Λίβανο

Ευρωπαϊκοί ηγέτες εκφράζουν υποστήριξη για την ασφάλεια των αποστολών του ΟΗΕ στον Λίβανο

«Ζητάμε επίσης, άμεση κατάπαυση του πυρός και πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 από όλες τις πλευρές διότι είναι ο μόνος τρόπος για να επιτραπεί στο λαό του Ισραήλ και του Λιβάνου να επιστρέψουν στις εστίες τους», τονίζουν σε κοινή δήλωση οι ηγέτες της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας. Η δήλωση αυτή υιοθετήθηκε στο περιθώριο της συνόδου Med9 στην Κύπρο και υπογραμμίζει την ανάγκη για ειρηνική επίλυση της κατάστασης στην περιοχή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει επίσης στη σύνοδο, αλλά δεν φαίνεται να έχει ασχοληθεί με το ζήτημα των επιθέσεων. Οι τρεις ηγέτες καταδικάζουν τις πρόσφατες επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατά των φυλακίων της UNIFIL, της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, στον νότιο Λίβανο, οι οποίες έχουν προκαλέσει τραυματισμούς σε τέσσερις κυανόκρανους σε δύο διαφορετικά περιστατικά.

«Βασιζόμαστε στις προσπάθειες του Ισραήλ, υπέρ της ασφάλειας των αποστολών του ΟΗΕ – καθώς και των διμερών αποστολών – που έχουν στόχο τη διατήρηση της ειρήνης στον Λίβανο και την ασφάλεια των διεθνών οργανισμών στην περιοχή», προσθέτουν οι ηγέτες, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας για την επίτευξη της ασφάλειας.

Οι τρεις ηγέτες επισημαίνουν ότι οι επιθέσεις κατά των κυανοκράνων αποτελούν σοβαρή παραβίαση των υποχρεώσεων του Ισραήλ, σύμφωνα με το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. «Δεν υπάρχει δικαιολογία για τις επιθέσεις αυτές, και θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα», καταλήγουν. Πηγή: documentonews.gr