Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν νέα μέτρα κατά της μετανάστευσης στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών

Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν νέα μέτρα κατά της μετανάστευσης στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών

Μέσα σε πέντε μόλις μήνες από την υιοθέτηση του συμφώνου για τη μετανάστευση, οι ηγέτες της Ευρώπης ανασκουμπώνονται για να προχωρήσουν σε αυστηρότερες ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της επερχόμενης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Θα εξετάσουν συγκεκριμένα τη δημιουργία κέντρων επιστροφής και τη μεταφορά μεταναστών σε κέντρα υποδοχής σε τρίτες χώρες, όπως ήδη πράττει η Ιταλία με τη συμφωνία της με την Αλβανία. Σύμφωνα με τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, αυτά τα κέντρα είναι απλώς μια σταγόνα στον ωκεανό και δεν προσφέρουν απαντήσεις σε μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία.

Αντίθετα, η Ισπανία εκφράζει την αντίθεσή της στην ιδέα αυτή, ενώ η Γαλλία προτείνει την προώθηση των επιστροφών μόνο όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, παρά την οργάνωση κόμβων σε τρίτες χώρες, αν και παραμένει επιφυλακτική. Ένας ευρωπαίος διπλωμάτης επισημαίνει πως οι συζητήσεις είναι ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο, χωρίς να υπάρχει σχέδιο, και δεν αναμένονται σημαντικές αποφάσεις από αυτήν τη σύνοδο.

Περνώντας στην επίθεση, η Ιταλία έχει οργανώσει γύρω από την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι μια άτυπη συνάντηση με τη συμμετοχή άλλων χωρών, όπως η Ολλανδία, η Ελλάδα και η Αυστρία, με στόχο να προωθήσουν «καινοτόμες λύσεις» για τη μεταναστευτική πολιτική. Σημαντική είναι και η κυλιόμενη προεδρία της Ουγγαρίας, που θα φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο κορυφής της 8ης Νοεμβρίου στην Βουδαπέστη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μάιο, υιοθέτησε το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή στα μέσα του 2026, προβλέποντας την αυστηροποίηση του «φιλτραρίσματος» στα σύνορα και τη συνεργασία μεταξύ των 27 χωρών στη διαχείριση των αιτούντων άσυλο. Χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία ζητούν ταχεία εφαρμογή αυτού του συμφώνου, καθώς η πίεση από τα ακροδεξιά κόμματα αυξάνεται.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάνει βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, προτείνοντας νέο νόμο που θα αναθεωρήσει την «οδηγία για την επιστροφή» του 2008, έτσι ώστε οι απελάσεις να διευκολυνθούν. Αν και μια παρόμοια πρωτοβουλία είχε αποτύχει το 2018, οι σύγχρονες πολιτικές συνθήκες φαίνεται να ενδυναμώνουν τη συζήτηση γύρω από τη μετανάστευση.

Τέλος, το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία παραμένει στο επίκεντρο, με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προειδοποιεί για την ανάγκη ενίσχυσης της υποστήριξης προς την Ουκρανία, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να τονίζει ότι η ΕΕ πρέπει να εντείνει τη στρατιωτική και οικονομική της βοήθεια προς τη χώρα του.

Πηγή: documentonews.gr