Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις σε Μολδαβία και Γεωργία φέρνουν στο προσκήνιο ανησυχίες σχετικά με την πιθανή διεύρυνση της σύγκρουσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Οι καταστάσεις σε αυτές τις χώρες φαίνεται να επηρεάζονται άμεσα από τη διαρκώς κλιμακούμενη κρίση στην Ουκρανία, η οποία έχει τις ρίζες της σε γεγονότα που εκτείνονται πέρα από μια δεκαετία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική παρουσία και επιρροή στις δύο αυτές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Στη Γεωργία, απέκτησε σημαντική επιρροή μετά τον πόλεμο του 2008 και την απόσχιση εδαφών όπως η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία, ενώ στη Μολδαβία, η ρωσική επιρροή παραμένει ισχυρή από τα πρώτα μετασοβιετικά χρόνια και την Υπερδνειστερία.
Στη Μολδαβία, την περασμένη εβδομάδα, οι πολίτες μετείχαν σε προεδρικές εκλογές και δημοψήφισμα για την κατεύθυνση της χώρας, που προτείνει στροφή προς την ΕΕ και αντίκτυπο στις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες. Η φιλοευρωπαία πρόεδρος Μάγια Σάντου διεκδικεί την επανεκλογή της, παρόλο που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν οριακό, με το 50,38% υπέρ των ευρωπαϊκών αλλαγών. Οι εκλογές θα συνεχιστούν σε δεύτερο γύρο, με τις επιπτώσεις της εκλογικής διαδικασίας να αναμένονται να προκαλέσουν ένταση ως το 2025.
Στη Γεωργία, η σημερινή εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται υπό το βάρος φιλορωσικών πολιτικών από την κυβέρνηση του Γεωργιανού Ονείρου, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη χώρα. Εδώ, το Γεωργιανό Ονειρο φαίνεται να είναι στο επίκεντρο, καθώς δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη δυνητική του εκλογική νίκη. Αν πάνε σύμφωνα με τις προβλέψεις, η κυβέρνηση θα διατηρήσει την πλειοψηφία στη Βουλή, κάτι που θα μπορούσε να περιορίσει τις φιλοδυτικές τάσεις της χώρας.
Αυτές οι εξελίξεις προσθέτουν μια νέα διάσταση στη γεωπολιτική εξίσωση της περιοχής και αναδεικνύουν την ανασφάλεια που επικρατεί, καθώς οι χώρες φαίνεται να ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει τη θέση της, προβάλλοντας τις πολιτικές της επιδιώξεις μέσα από συνεργασίες και στρατιωτική παρουσία.
Πηγή: documentonews.gr