Εξέλιξη στην Εξωτερική Πολιτική: Έρευνα για τη Διαρροή Διαβαθμισμένων Εγγράφων Σχετικά με Ιατρικό Πλήγμα στο Ιράν

Εξέλιξη στην Εξωτερική Πολιτική: Έρευνα για τη Διαρροή Διαβαθμισμένων Εγγράφων Σχετικά με Ιατρικό Πλήγμα στο Ιράν

Έχει ξεκινήσει επίσημα έρευνα από το FBI για να διερευνηθεί η διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων που αφορούν την προετοιμασία των ισραηλινών δυνάμεων σχετικά με την αντίδρασή τους στην επίθεση του Ιράν στις 1 Οκτωβρίου με βαλλιστικούς πυραύλους. Η επιβεβαίωση της έρευνας ήρθε την Τρίτη, με ανακοίνωση στην οποία το FBI δήλωσε ότι συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Άμυνας και την κοινότητα πληροφοριών.

Τα διαβαθμισμένα έγγραφα, που αποδίδονται στην Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών και στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, περιγράφουν τις στρατηγικές κινήσεις του Ισραήλ για την εκτέλεση στρατιωτικών επιθέσεων κατά του Ιράν. Αυτές οι πληροφορίες είχαν διανεμηθεί σε ένα πολύ περιορισμένο κύκλο, στο πλαίσιο της συμμαχίας «Πέντε Ματιών», η οποία περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.

Χαρακτηρισμένα ως απόρρητα, τα έγγραφα εμφανίστηκαν στην εφαρμογή Telegram και άρχισαν να κυκλοφορούν γρήγορα σε δημοφιλή κανάλια που απευθύνονται στους Ιρανούς. Το πρώτο από αυτά έχει τίτλο «Ισραήλ: η πολεμική αεροπορία συνεχίζει τις προετοιμασίες για χτύπημα στο Ιράν» και το δεύτερο «Ισραήλ: οι IDF συνεχίζουν τις προετοιμασίες κρίσιμων μέσων επίθεσης».

Σύμφωνα με το BBC, τα έγγραφα περιλαμβάνουν αναφορές σε δύο σημαντικά συστήματα βαλλιστικών πυραύλων: το Golden Horizon και το Rocks. Το Rocks είναι ένα σύστημα μεγάλου βεληνεκούς που κατασκευάζεται από την ισραηλινή εταιρεία Rafael και έχει τη δυνατότητα να πλήξει στόχους σε διαφορετικά εδάφη, ενώ το Golden Horizon έχει εμβέλεια περίπου 2.000 χιλιομέτρων.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία, τόσο στο Ισραήλ όσο και στις ΗΠΑ, είναι η στήριξη της ισραηλινής ηγεσίας για τη στρατηγική εκτόξευσης πυραύλων από μεγάλη απόσταση, ώστε να αποφεύγεται η εξάρτηση από γειτονικά κράτη για την επιβολή επιθέσεων. Αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει ακόμη διαπιστώσει αν οι διαβαθμισμένες πληροφορίες διέρρευσαν ή αν κυκλοφόρησαν μετά από κυβερνοεπίθεση, οι αξιωματούχοι δεν έχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι θα υπάρξουν περαιτέρω διαρροές.

Πηγή: documentonews.gr