Οι φυλετικές ανισότητες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, καθώς η “αποικιακή κληρονομιά” και τα κατάλοιπα της δουλείας παίζουν καθοριστικό ρόλο. Αυτό προκύπτει από μια πρόσφατη έκθεση που εκδόθηκε από ένα δίκτυο οργανώσεων κατά του ρατσισμού στην Ευρώπη. Η έκθεση, με τίτλο «Το Προπατορικό Αμάρτημα της Ευρώπης», εξετάζει τις πολιτικές που εφάρμοσαν ιστορικά έξι πρώην αποικιακές δυνάμεις: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία, και τις ρυθμίσεις τους που περιθωριοποίησαν φυλετικά διαχωρισμένες ομάδες.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι εν λόγω πολιτικές και η εκμετάλλευση φυσικών πόρων και εργασίας συνέβαλαν στην οικονομική ανάπτυξη των πρώην αποικιοκρατών, ενώ εμπόδισαν τους μαύρους από την πρόσβαση στον πλούτο. Στην Ολλανδία, η οποία είχε μεταφέρει με βίαιο τρόπο πάνω από μισό εκατομμύριο Αφρικανούς, η δουλεία αποδείχθηκε οικονομικά παν profitable, αντιπροσωπεύοντας έως και το 5,2% του ΑΕΠ μέχρι το 1770. Παρομοίως, η Πορτογαλία, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κράτος στην εκμετάλλευση Αφρικανών, είχε έναν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της γύρω στο 1800.
Η έκθεση αναδεικνύει επίσης ότι οι φυλετικές διακρίσεις παραμένουν έντονα παρούσες στην εκπαίδευση, την απασχόληση, καθώς και στις κοινωνικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Στη Γαλλία, το ποσοστό της φτώχειας των πολιτών αφρικανικής καταγωγής φτάνει το 39,5%, υπερδιπλάσιο από εκείνο των πολιτών ευρωπαϊκής καταγωγής. Οι διακρίσεις εμφανίζονται και στην έγκριση στεγαστικών δανείων, όπως και στο οικονομικό προφίλ που καταρτίζουν οι τράπεζες.
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενάντια στον Ρατσισμό προτείνει διάφορες οδηγίες, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής αντιρατσιστικής εκπαίδευσης για το προσωπικό των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και των αρμοδίων για κοινωνική πρόνοια. Η κατανόηση της αποικιακής κληρονομιάς θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη πολιτικών που να αντιμετωπίζουν τις ιστορικές αδικίες.
Διαφαίνεται ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων για τη δουλεία και την αποικιοκρατία έχει αρχίσει να συζητείται ενεργά, με οργανισμούς και χώρες να αναγνωρίζουν τη σχέση ανάμεσα στις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες και τις ιστορικές εκμεταλλεύσεις. Η έκθεση καλεί το εκπαιδευτικό σύστημα να ενσωματώσει σχετική ενημέρωση ώστε οι νέες γενιές να είναι πιο ενημερωμένες για τις ρίζες αυτών των ανισοτήτων.
Πηγή: documentonews.gr