Γενοκτονικός Πόλεμος στη Γάζα και οι Επιπτώσεις για τον Παλαιστινιακό Λαό

Γενοκτονικός Πόλεμος στη Γάζα και οι Επιπτώσεις για τον Παλαιστινιακό Λαό

Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, το Ισραήλ έχει ξεκινήσει έναν πρωτοφανή πόλεμο εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τη συστηματική δίωξη των κατοίκων και σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση αξιοποίησε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 για να εκτελέσει μια πολεμική επιχείρηση που έχει προκαλέσει περίπου 42.000 θανάτους Παλαιστινίων, με στόχο την αποφασιστική εκδίωξή τους από τη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως αμάχοι, έχουν εκδιωχθεί σε περιορισμένες εκτάσεις που το Ισραήλ έχει ορίσει ως “ασφαλείς ζώνες”. Αλλά αυτές οι “ασφαλείς ζώνες” έχουν γίνει στόχοι βομβαρδισμών. Η κατάσταση στη Γάζα είναι κακή, με πολλές πόλεις και γειτονιές να έχουν ισοπεδωθεί.

Ο ισραηλινός στρατός, με πρόσχημα τη παρουσία μαχητών της Χαμάς, έχει βομβαρδίσει υποδομές όπως νοσοκομεία και σχολεία, αφήνοντας πάνω από το 90% των σχολικών κτιρίων κατεστραμμένα. Στην εκπαίδευση, αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται “σχολειοκτονία”, δηλαδή την απώλεια του ακαδημαϊκού μέλλοντος για τις νέες γενιές Παλαιστινίων. Επίσης, οι περιορισμοί στην ανθρωπιστική βοήθεια έχουν εντείνει την κρίση, με μόνο 16 από τα 36 νοσοκομεία στη Γάζα να λειτουργούν μερικώς.

Η κακοποίηση και η απάνθρωπη μεταχείριση των Παλαιστινίων αιχμαλώτων έχει επίσης καταγγελθεί από διεθνείς οργανισμούς. ΟΙ εκθέσεις αναφέρουν βασανιστήρια, σεξουαλική κακοποίηση και θανάτους κρατουμένων υπό ανακριτική φύλαξη. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξετάζει εντάλματα σύλληψης εις βάρος ισραηλινών ηγετών για εγκλήματα πολέμου.

Αντίστοιχα, οι επιθέσεις συνεχίζονται και στη Δυτική Όχθη, με περισσότερους από 700 Παλαιστίνιους να έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου. Σε αυτή την περιοχή, οι επιθέσεις από Ισραηλινούς εποίκους είναι καθημερινές, και ο αποκλεισμός των πόλεων γίνεται όλο και πιο αυστηρός.

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στηρίζει το Ισραήλ, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να μη βάζει κόκκινες γραμμές στις ισραηλινές δράσεις, ενώ οι αμερικανικές παραδόσεις όπλων συνεχίζονται. Οι προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός και ειρηνική λύση εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση φαίνεται απρόθυμη να συμβιβαστεί και να αποδεχθεί τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού.

Πηγή: documentonews.gr