Γερμανία ζητά διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ για τη χρήση γερμανικών όπλων στους πολίτες

Γερμανία ζητά διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ για τη χρήση γερμανικών όπλων στους πολίτες

Η γερμανική κυβέρνηση διατηρεί επιφυλακτικότητα σχετικά με τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ, έχοντας μπλοκάρει τις παραδόσεις μέχρι να διασφαλιστεί ότι τα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ηγέτες της Γερμανίας απαιτούν διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ. Όπως αναφέρει η Politico, η απόφαση αυτή επιβεβαίωσε προηγούμενα δημοσιεύματα της Bild.

Με βάση τον γερμανικό νόμο για τον έλεγχο των πολεμικών όπλων, είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να επαληθεύσει ότι τα παραδιδόμενα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν πολιτικούς στόχους. Έχει ήδη σταλεί σε πολλά γερμανικά δικαστήρια αγωγές που ζητούν τη διακοπή των εξαγωγών όπλων.

Η Bild υπογράμμισε ότι η αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, πολιτικοί των Πρασίνων, δεν ενέκριναν τις εξαγωγές όπλων στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας μέχρι να λάβουν σαφείς διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ.

Από την αρχή του έτους, οι γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ έχουν μειωθεί σημαντικά. Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, οι εγκρίσεις περιορίστηκαν μόλις στα 14,5 εκατομμύρια ευρώ, με το 2% αυτών να αφορά πολεμικά όπλα. Δεν έχουν εγκριθεί εξαγωγές πολεμικών όπλων προς το Ισραήλ από τον προηγούμενο Μάρτιο.

Παρά τις αξιώσεις της γερμανικής κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ, οι πωλήσεις έχουν υποχωρήσει, με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να δηλώνει ότι οι παραδόσεις θα συνεχιστούν, αν και η κυβέρνηση αποδίδει την πτώση στις ανάγκες της Bundeswehr και στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασαν την επιθυμία να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη Γάζα. Αναφορές δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν περιορίσει κάποιες πωλήσεις όπλων προς το Ισραήλ, εστιάζοντας στην πρέπουσα χρήση αυτών.

Πηγή: documentonews.gr