Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Διαδήλωση για τους Παλαιστίνιους και το Κλίμα στο Μιλάνο

Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Διαδήλωση για τους Παλαιστίνιους και το Κλίμα στο Μιλάνο

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα, συμμετείχε σε μια διαδήλωση στο Μιλάνο στις 11 Οκτωβρίου, που υποστήριξε τόσο τους Παλαιστίνιους όσο και τον αγώνα για το κλίμα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το κίνημα «Παρασκευές για το Μέλλον» και είχε συγκεντρώσει περίπου 1.000 συμμετέχοντες, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί έφηβοι. Επικεφαλής της πορείας ήταν η Τούνμπεργκ, η οποία φορούσε την παραδοσιακή παλαιστινιακή κεφίγια.

Στην ομιλία της, η 21χρονη ακτιβίστρια ανέφερε: «Οι Παλαιστίνοι ζουν εδώ και δεκαετίες υπό την καταπίεση ενός καθεστώτος απαρτχάιντ και ενώ την περασμένη χρονιά υπέστησαν μια γενοκτονία που μεταδόθηκε απευθείας, ο κόσμος εγκατέλειψε για άλλη μια φορά την Παλαιστίνη». Παράλληλα, έκανε παραλληλία ανάμεσα στην υπερθέρμανση του πλανήτη και τη βιομηχανία όπλων, τονίζοντας ότι η μάχη για την κλιματική δικαιοσύνη περιλαμβάνει επίσης την αντίθεση στη βιομηχανία όπλων και την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

Η διαδήλωση αυτή αποτελεί μέρος μιας «πανεθνικής απεργίας για το κλίμα» που οργανώνει το κίνημα «Παρασκευές για το Μέλλον» σε πολλές πόλεις της Ιταλίας. Η 17χρονη διαδηλώτρια Σοφία Παρίσι δήλωσε: «Η διαδήλωση είναι το μοναδικό όπλο που διαθέτουμε κατά της αδικίας».

Οι δηλώσεις της Τούνμπεργκ σχετικά με τον Ισραήλ προκάλεσαν αντιδράσεις στη Γερμανία, όπου την προηγούμενη εβδομάδα η δικαιοσύνη διέταξε τη διάλυση μιας φιλοπαλαιστινιακής κατασκήνωσης φοιτητών στο Ντόρτμουντ ενόψει της άφιξής της. Στη συγκέντρωση στο Βερολίνο, την 7η Οκτωβρίου, σημειώθηκαν εντάσεις με μπουκάλια να εκτοξεύονται προς τις δυνάμεις της αστυνομίας, και η Τούνμπεργκ κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση για φίμωση των ακτιβιστών.

Πηγή: documentonews.gr