Η αύξηση των εντάσεων στην Μέση Ανατολή μετά τη στήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ

Η αύξηση των εντάσεων στην Μέση Ανατολή μετά τη στήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εισέρχονται σε μια νέα φάση, καθώς οι ΗΠΑ δείχνουν καθαρά την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ εν μέσω μιας πιθανής σύγκρουσης με το Ιράν. Αυτή η μεταστροφή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την περιοχή. Το Ιράν ανταπέδωσε με την ανακοίνωση της διακοπής των έμμεσων συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ομάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγκτσί, επιβεβαίωσε την απόφαση αυτή κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ομάν, αναφέροντας ότι οι συνομιλίες δεν έχουν νόημα εν μέσω της τρέχουσας κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία του Μουσκάτ έχει ανασχεθεί λόγω των συνθηκών στην περιοχή.

Παράλληλα, το Ισραήλ, σε στενή συνεργασία με την Ουάσινγκτον, εξετάζει τις στρατηγικές του αντιδράσεις στην πρόσφατη επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους, η οποία ήταν ενδεικτική εκδίκησης για τις δολοφονίες των Χανίγια και Νασράλα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να στείλουν στο Ισραήλ μια συστοιχία του προηγμένου αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, φέρνοντας επίσης και Αμερικανούς στρατιώτες για τη λειτουργία του.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ανακοίνωση από το Ιράν δεν είναι τυχαία καθώς έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου σχετικά με τη μεταφορά του συστήματος THAAD στο Ισραήλ. Σε ένα τεταμένο σκηνικό, η επόμενη κίνηση της Τεχεράνης στη διαπραγμάτευση και οι στρατηγικές αντίκτυποι της υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Ισραήλ είναι σε αμφιβολία.

Πηγή: documentonews.gr