Η Αμερικανική Υποστήριξη στους Συμμάχους Υποχωρεί Στη Σκιά Μεγάλων Περιφερειακών Πολέμων

Η Αμερικανική Υποστήριξη στους Συμμάχους Υποχωρεί Στη Σκιά Μεγάλων Περιφερειακών Πολέμων

Σύμφωνα με αναφορές, η ικανότητα των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τους συμμάχους τους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή βρίσκεται στα όρια. Οι Financial Times επισημαίνουν ότι τα συστήματα αεράμυνας και αντιπυραυλικής ασπίδας του Ισραήλ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς δέχονται καθημερινά μαζικές επιθέσεις με πυραύλους και ρουκέτες εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο.

Η αποστολή μιας συστοιχίας THAAD από τις ΗΠΑ υλοποιήθηκε με σκοπό να καλύψει το κενό που δημιουργείται λόγω των πολλών «αναλώσιμων» που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ για να αντιδρά στα επιβλητικά κύματα επιθέσεων, με περισσότερους από 20.000 ρουκέτες να έχουν εκτοξευθεί κατά του Ισραήλ από πέρυσι, οι οποίες δεν προλαβαίνουν να αντικατασταθούν.

Αναλυτές τονίζουν ότι οι αρμόδιοι για τον έλεγχο των συστημάτων αεράμυνας του Ισραήλ, που λειτουργούν και με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν τις περιοχές που προστατεύονται πλήρως. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της επίθεσης που σημειώθηκε στις 1 Οκτωβρίου από το Ιράν, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κράτησαν σε ετοιμότητα αρκετούς πυραύλους Arrow, αποφεύγοντας τη χρήση τους, ώστε να διασφαλίσουν επαρκή αποθέματα για τυχόν επόμενες επιθέσεις.

Η πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ, Ντάνα Στράουλ, σχολίασε την κατάσταση λέγοντας στους Financial Times ότι “το θέμα με τα πυρομαχικά του Ισραήλ είναι εξαιρετικά σοβαρό”. Αν το Ιράν αποφασίσει να απαντήσει στις ισραηλινές επιθέσεις, με τη συμμετοχή της Χεζμπολάχ, οι αεράμυνες του Ισραήλ ενδέχεται να καταστούν ανεπαρκείς. Τόνισε ότι τα αμερικανικά αποθέματα δεν είναι απεριόριστα και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν αυτή την υποστήριξη με τον ίδιο ρυθμό, φτάνοντας σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής.

Πηγή: documentonews.gr